DVě čESKé HODINY V úTROBáCH BíLéHO DOMU: CO DěLAL PETR FIALA U JOE BIDENA

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU V USA/ Premiér Petr Fiala, jeho vláda a Česká republika jako stát nedostali pondělní přijetí u amerického prezidenta Joe Bidena v Bílém domě zadarmo. Biden dal najevo, že se o to zasloužila hlavně česká pomoc Ruskem napadené Ukrajině, v níž je naše země v některých ohledech na čele celé Evropy.

Přichází policejní pes, který je vycvičený na hledání drog a výbušnin. Když nic nenajde, přijdou další dva členové ochranky Bílého domu a doslova se prohrabávají všemi kabelkami, batohy a taškami s televizní technikou. Američtí agenti nespěchají a chvíli to vypadá, že vysypou celý obsah některých dámských kabelek na asfalt. Dávají si na čas a skutečně ho mají. Novinářský doprovod premiéra Petra Fialy musel před Bílý dům i proto přijet s víc než hodinovým předstihem.

Zatímco zkoumání obsahu zavazadel ještě zdaleka nekončí, čeká každého novináře osobní bezpečnostní kontrola, při které si sundavají i hodinky a rozepínají pásek u kalhot. Místo vstupu do zahrady Bílého domu se ale vracíme pro svá zavazadla, která už se už hezkých pár minut povalují i s drahou technikou na chodníku před vstupem do zahrady sídla amerického prezidenta. „To je tady normální postup,“ poznamenává jeden diplomat.

Fiala považuje za symbolické, že jeho návštěva se koná v roce, kdy si Česko připomnělo čtvrtstoletí od vstupu do Severoatlantické aliance:

Pár štábů největších světových televizí, které mají to štěstí, že dostanou stálou akreditaci, má útočiště v několika stanech uvnitř areálu Bílého domu. Ty tak trochu hyzdí krásnou, ale ne moc velkou zahradu v areálu sídla hlavy USA. Přestože se blíží bouřka, automatické zavlažování kropí sytě zelený trávník, jako kdyby rok nepršelo.

Příjezd v bouři

Do Bílého domu zamíří český premiér Petr Fiala, stejně jako všichni státníci, kteří přijedou za americkým prezidentem do jeho sídla, bočním vchodem. Na místě ho přivítá prezidentův sekretář a právě zde se také český předseda vlády podepíše do návštěvní knihy.

Tak podle protokolu vypadá začátek schůzky, která je ale ještě stále daleko. Dvojice pracovnic Bílého domu nás proto směřuje k tiskovému středisku, kde právě končí jedna z pravidelných tiskových konferencí. „O čem to dnes bylo?“ ptám se dvoumetrového kudrnatého Afroameričana v béžovém obleku. „O Íránu a Blízkém Východě, o balíku pomoci pro Ukrajinu,“ odpovídá trochu znuděně. „A to, že sem za chvíli přijede český premiér Petr Fiala?“ „Ano, o tom také, ale fakt jen trochu,“ dodává. Mezi korespondenty z Bílého domu je ale jeden, který přišel speciálně kvůli Fialovi. „Jsem zpravodaj Polského rádia,“ říká elegantní padesátník čistou americkou angličtinou.

Čekání na příjezd premiéra Petra Fialy před Bílým domem:

Program amerického prezidenta Joe Bidena mezitím nabral trochu skluz. Před Fialou byl v Bílém domě irácký premiér, kterého doprovodila početná delegace a o čtvrt hodiny přetáhli. Fialovi Iráčan zkomplikoval život už v předchozím večeru, protože luxusní hotel Willard, kde bydlí i česká delegace, se kvůli pobytu Iráčanů změnil v extrémně střeženou pevnost.

Nakonec je setkání Bidena s Fialou zpožděno o půl hodiny. A protože auto s českým premiérem nemůže čekat před dveřmi do Bílého domu , musí se Fialova kolona přizpůsobit a přijet v nově posunutý termín. Pro televizní štáby, které se připravují točit Fialův příjezd začíná drama. Zatáhlo se a hřmí. Asi čtvrt hodiny před Fialovým příjezdem začíná bouře a hustý déšť. „Hlavní je se neschovávat pod stromy,“ říká jeden místní zpravodaj. „Před dvěma roky to tu jen pár metrů od Bílého domu při podobné bouři zabilo dva lidi,“ varuje.

Návštěva u prezidenta Spojených států je velkou výsadou. Česká republika je ze střední a východní Evropy jedinou zemí, která se jí těší pravidelně už déle než třicet let:

Mezitím prudký déšť likviduje pracně vytvořené účesy televizních reportérek a drahé obleky novinářů nasakují vodou. Kdo může, kryje se u vchodu z tiskového střediska a jen vykukuje a poslouchá, zda se premiérova kolona už blíží. Půl hodiny po původně oznámeném začátku setkání přijíždí v obří obrněné limuzíně Chevrolet premiér Petr Fiala. Zamává a vstupuje dovnitř. Na rozdíl od promočených novinářů má nad vchodem střechu.

Pět minut v Oválné pracovně před objektivy

Nastává další čekání, tentokrát na skutečný začátek rozhovorů v Oválné pracovně, kde na prvních pár prvních minut mohou být i novináři. Přestože se nevelké a ne úplně moderně působící tiskové středisko Bílého domu zdálo poloprázdné, když přijde pokyn připravit se k přechodu do Oválné pracovny, vynoří z útrob kanceláří a studií tři desítky amerických kameramanů, fotografů a novinářů.

Pak se ve stěně otevřou malé modré dveře do prostor samotného Bílého domu. V úzké chodbě se novináři rozdělují na „domácí“ a ty z Česka. Domácí, tedy ti američtí, mají nespolečensky přednost. Když se otevřou dveře na zahradu vedoucí k Oválné pracovně vyrazí rychlým krokem kupředu.

Vůdci současného světa obecně stárnou. Víte, kolik je Joe Bidenovi, Vladimiru Putinovi i dalším světovým státníkům?

Zatímco tiskové konference jsou spořádané až noblesní, v Oválné pracovně je to drsný boj o místo vpředu. Hlavně mezi kameramany a fotografy, ale i ten, kdo netočí záběry na kameru, točí dnes alespoň mobilním telefonem. V pracovně už vedle sebe v křeslech sedí Petr Fiala a Joe Biden a čekají, až se tlupa novinářů nějak porovná. Pracovní stůl amerického prezidenta mají novináři za zády.

Jako první promluví hostitel, tedy americký prezident Joe Biden. Nemluví zrovna nahlas. Na klíně má papírek s poznámkami, a i když jsou jeho přeřeky pověstné, tentokrát má vše hlavu a patu. A co víc, jeho slova zní uchu nejen premiéra Fialy, ale i českých novinářů hodně příjemně.

„Jste skvělým spojencem, jsme si stále bližší, jsme silnější, prohloubili jsme obrannou spolupráci, společně pracujeme i na čisté energii. Vážím si toho, jak pomáháte Ukrajině,“ říká  Biden, který vzpomíná, jak byl před pětadvaceti lety u vstupu Česka do NATO. A chválí Česko za iniciativu na zajištění munice pro Ukrajinu, v rámci níž by, jak tvrdí, Kyjev mohl díky Praze dostat až milión kusů střeliva. Americký prezident také prohlásí, že chování Česka by mělo být příkladem pro Kongres USA, který už měsíce odsunuje hlasování o 60 miliardách dolarů vojenské pomoci pro Ukrajinu. „Kongres musí schválit toto financování pro Ukrajinu a musí to udělat hned. Česká republika příliš dobře ví, že Rusko se na Ukrajině nezastaví,“ tvrdí Biden. „Ruský prezident Vladimir Putin se nezastaví a ohrozí Evropu, Spojené státy a celý svět, pokud ho nezastavíme na Ukrajině,“ řekne americký prezident.

Novináři, kteří si nedokázali „vybojovat“ místo vpředu, mají občas kvůli nevýraznému projevu problém slovům amerického prezidenta porozumět. Až dodatečně tak z nejlepších záznamů luští, co vlastně Biden Fialovi v úvodu schůzky řekl.

Petr Fiala a Joe Biden v Oválné pracovně Bílého domu:

To u českého premiéra nehrozí. Nejmocnějšímu muži USA vypráví, jak v roce 1968 viděl přijíždět tanky sovětských okupantů. Bidena jeho slova očividně zaujala. Usměje se také u Fialovy vzpomínky na Madeleine Albrightovou, americkou ministryni zahraničí českého původu, která se významně zasloužila o rozšíření NATO v roce 1998. Český předseda vlády se také neopomene zmínit, že české firmy dnes v USA investují mnoho milionů dolarů a zaměstnávají tisíce Američanů.  Připomene i nákup amerických stíhaček českou armádou. „Jsme partneři v NATO a nejdůležitější je, že sdílíme stejné demokratické hodnoty,“ uvedl Fiala.

Uběhlo pět minut a veřejná část jednání končí. Povely pracovnic Bílého domu k opuštění místnosti se mísí s výkřiky amerických reportérů, kteří se snaží Bidenovi položit otázku a doufají, že Biden krátce odpoví. Marně.

Jádro spojí Česko s USA

Vracíme se zpět do tiskového střediska a začíná další čekání. Jednání Petra Fialy s Joe Bidenem končí místo plánované hodiny až po hodině a půl. Před novináře předstoupí teď už jen osamocený Fiala. To je dáno protokolem, neboť společná tisková konference by byla možná pouze ve chvíli, kdy by na Fialově místě stál Bidenovi funkcí odpovídající prezident Petr Pavel.

O své cestě do USA hovořil Petr Fiala i v debatě Deníku:

Fiala, který právě absolvoval asi nejdůležitější rozhovor ve své politické kariéře, přichází v dobré náladě. Nad Bílý dům se navíc vrátilo hezké, skoro až letní slunečné počasí. „Jednání bylo velmi přátelské, ve skvělé atmosféře, několikrát byla oceněna úroveň vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy, která je nyní nejlepší v historii,“ prohlásí Fiala. Mezi všeobecným popisem rozhovorů, kde dominovaly Ukrajina a situace na Blízkém východě, se nakonec objevuje i jedna důležitá konkrétní věc. „Urychlíme přípravy na dohodě o spolupráci v jaderné energetice,“ prohlásí Fiala s tím, že jde o americké modulární reaktory nebo o spolupráci českých firem s USA na obnově ukrajinských jaderných elektráren. Dodává také, že prezidenta Bidena upozornil i na důležitost dodávek amerického zemního plynu do Evropy i Česka.

Po třech otázkách českých novinářů se prodere ke slovu již zmíněný polský novinář a položí ještě jednou otázku o balíku pomoci USA Ukrajině. Premiér trpělivě zopakuje v angličtině to, co řekl o dvě minuty dříve v češtině, tedy jak moc je z českého pohledu tato pomoc a její rychlé schválení Kongresem důležité.

Odjezd kolony premiéra Petra Fialy od Bílého domu:

Tím celá návštěva v Bílém domě končí. Do jednoho velkého černého auta nastoupí premiérův český doprovod, do druhého s americkou a českou vlajkou na přídi premiér Fiala. Auta pomalu odjedou k východu z areálu Bílého domu a pak se rozezvučí sirény policejního doprovodu.

Pár minut poté už „vyhání“ z Bílého domu i české novináře. Odevzdáváme dočasné akreditace, děkujeme za doprovod, pořizujeme poslední fotografie. Je pět hodin a pár minut amerického času, doma o šest hodin víc. Premiér míří na ambasádu za krajany a pak na hokej zdejšího týmu, kterému kraluje ruský „putinovec“ Alexandr Ovečkin. Washington Capitals čeká zápas s Bostonem Bruins, za který hrají tři hvězdní Češi v čele s Davidem Pastrňákem. Na zahradě Bílého domu to celé nevzrušeně sledují dvě americké veverky, které se nenechávají rušit v hledání něčeho k snědku.

2024-04-16T05:39:58Z dg43tfdfdgfd