DUKáT ZA 300 TISíC EUR, STOKORUNA ZA 20 TISíC Kč. V PRAZE SE CHYSTá MIMOřáDNá AUKCE

V Praze se příští měsíc bude dražit vzácná sbírka mincí a bankovek, kterou dával celé půlstoletí dohromady lékař Václav Bruna. Nejcennějším exemplářem je dukát císaře Leopolda I. Vysokou vyvolávací cenu mají i unikátní české bankovky: stokoruna a tisícikoruna.

Už 26. dubna se uskuteční aukce vzácných českých bankovek a mincí. Dražbu pořádá aukční síň Macho & Chlapovič v pražském hotelu Mandarin. Kromě starších kousků patří k nejcennějším položkám stokoruna a tisícikoruna, které Česká národní banka (ČNB) vydala ke speciálním výročím. Obě vypadají téměř jako běžné bankovky, rozdíl je pouze v potisku a perforaci, které upozorňují, že sloužily pouze jako takzvaný bankovní vzor a nikdy nebyly v oběhu.

ČTĚTE TAKÉ: Whisky, brandy a koňak. Expert prozradil, jakému investičnímu alkoholu se nejvíce daří

Stokorunu vydala ČNB ke stému výročí vzniku československé měny v roce 1919. Startovací cena v aukci začíná na 800 eurech (v přepočtu něco málo přes 20 tisíc korun). K mání bude také vzácná tisícovka, kterou centrální banka vydala loni ke 30. výročí měnové odluky v roce 1993. Zájemci si ji mohou pořídit společně s dalšími třemi bankovkami, přičemž vyvolávací cena setu je čtyři tisíce eur (zhruba 101 tisíc korun).

Vytištěny byly pouze pro reprezentační účely ČNB a záměrně je znehodnotilo perforování. „Bankovní vzory se tvoří z platných bankovek určených pro peněžní oběh, avšak namísto zařazení do oběhu jsou tyto bankovky perforované,“ vysvětlil numismatik Jan Jelínek pro CNN Prima NEWS.

Bankovní vzory bývají často součástí daru významným osobnostem či zahraničním návštěvám. „Bankovky označené jako bankovní vzor se zasílají též dalším centrálním bankám. Zahraniční centrální banky pak mají v rukou novou bankovku a umí díky tomu určit pravost,“ dodal Jelínek.

Vzácný kutnohorský dukát za miliony

Nejvzácnější položkou aukce je ovšem extrémně vzácný dukát Leopolda I. z roku 1669 vyražený v kutnohorské mincovně. Jedná se o kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem na plochách. Vyvolávací cena mince činí 300 tisíc eur (v přepočtu přibližně 7,5 milionu korun). Finální částka ovšem může být mnohem vyšší.

Dukát i bankovky jsou součástí numismatické sbírky významného sběratele a lékaře Václava Bruny. Ta vznikala celé půlstoletí a podle odborníků je uceleným svědectvím o ražbě a oběhu mincí na území Česka od starověku až po období první republiky.

„Těžiště sbírky představují ražby českých a moravských Keltů, mince středověkého českého státu a habsburské ražby z českých a moravských mincoven zejména od 16. do 18. století,“ říká Jelínek: „Nechybí ani ražby nejvlivnější české šlechty – Pernštejnů, Rožmberků, Šliků, Karla Egona Fürstenberga a dalších.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořad Byznys mapoval trh s drahými kovy. Expert popsal nervozitu obchodníků s měnami

2024-03-29T09:42:44Z dg43tfdfdgfd