DOMINANTA KODANě V PLAMENECH. KAMERA ZACHYTILA PáD HOříCí VěžE HISTORICKé BUDOVY BURZY

Požár zdevastoval historickou budovu burzy cenných papírů v centru Kodaně. Plameny pohltily ikonickou věž budovy. V ohrožení byla i sbírka vzácných uměleckých děl.

Kodaňští hasiči dostali první zprávy o požáru historické budovy burzy v úterý ráno, uvádí dánský deník Jyllands-Posten. Okamžitě byla zahájena evakuace lidí a záchrana cenných uměleckých děl z budovy. Vzácné obrazy byly převezeny do ostatních institucí ve městě, píše web dánské veřejnoprávní televize DR. Se záchranou obrazů pomáhali hasičům i náhodní kolemjdoucí.

ČTĚTE TAKÉ: Při požáru v Istanbulu zemřelo nejméně 25 lidí. Policie zadržela několik osob

Plameny pohltily ikonickou věž včetně střechy. Podle velitele zasahujících hasičů Jakoba Vedsteda Andersena oheň zachvátil minimálně polovinu budovy. „Požár byl masivní a rozšířil se do všech pater," upřesnil hasič pro finskou televizi YLE.

Policie z bezpečnostních důvodů uzavřela velkou část centra města. Podle dánských úřadů nebyla hlášena žádná zranění ani oběti na životech.

K požáru se vyjádřil dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt. „400 let dánského kulturního dědictví v plamenech,“ uvedl ve svém vyjádření na síti X.

Příčiny vzniku požáru zatím nejsou jasné. V budově probíhaly rekonstrukční práce, které měly být hotové koncem tohoto roku.

Budova burzy, kterou místní po staletí nazývali jako Børsen, byla dokončena v roce 1625 a patřila mezi nejstarší stavby dánské metropole. Dlouhou dobu byla centrem dánského hospodářství. Památkově chráněná budova je v současnosti majetkem Dánské obchodní komory a sloužila jako kulturní centrum.

2024-04-16T08:37:03Z dg43tfdfdgfd