DO ITALSKéHO TOSKáNSKA NA VEPřOVOU DELIKATESU. PORCHETTA Z MONTE SAN SAVINO SE DOSTALA Až DO GUINESSOVY KNIHY REKORDů

Když se řekne Itálie, někdo si možná představí slunnou Florencii, která byla ve středověku významným centrem renesančního umění, kultury, obchodu, politiky i hospodářství. Florencie je hlavní město Toskánska, regionu ve střední Itálii. Název Toskánsko je prastarý a vychází z pojmenování etnické skupiny Etrusků, kteří oblast obývali v dávné minulosti. Krajina Toskánska je převážně hornatá s lány vinic. A v toskánské provincii Arezzo leží město Monte San Savino, jehož turistickou atrakcí je Festival Porchetta. Ten nabízí autentický gastronomický zážitek pro milovníky pečeného vepřového.

Porchetta z Monte San Savino

Do cizích krajin turisté jezdí nejen za krásami tamní přírody, pamětihodnostmi, ale často také za kulinářským uměním místních kuchařů. Pro každý kraj je typické určité jídlo. Pro nás Čechy například knedlo-vepřo-zelo. Ve slunném Toskánsku z tohoto názvu dali pryč zelo a knedlo, ale vepřo ponechali. Porchetta z Monte San Savino je známá po celém světě díky své delikatesní chuti jemného vepřového masa. Na její přípravu se nepoužije ledasjaké prase, ale pouze takové, které bylo chováno v regionu, v němž se kuchařské tradice předávají z generace na generaci.

Když si k upečené porchettě přivoníte, tak vás do nosu praští vůně toskánského divokého fenyklu, rozmarýnu a česneku. Správná porchetta musí mít na povrchu křupavou kůrčičku. Jakmile se do ní zakousnete, vaše chuťové buňky okouzlí vytříbená chuť křehkého masa, které se pod kůrčičkou schovává. Samo se pak rozplyne na jazyku. Tohoto kuchaři dosáhnou po generaci tradovanou přípravou porchetty v pecích, v nichž se topí ještě klasicky dřevem.

Festival Porchetta (Sagra della Porchetta) se v Monte San Savino každoročně koná v září. Letos se uskuteční již jeho 60. ročník, a to ve dnech 4. až 6. září 2024. To máte ještě dostatek času na to, abyste si do Monte San Savina udělali po velkých prázdninách výlet. Město leží asi 120 kilometrů od Florencie.

Monte San Savino. Foto: Matthias v.d. Labe, CC BY 3.0 <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monte-San-Savino.jpg>, via Wikimedia Commons

Porchetta v Guinessově knize rekordů

Porchetta z Monte San Savino se dostala i do Guinessovy knihy rekordů díky své absolutně největší délce. Stalo se to 13. června 2010 a porchetta měřila 44 metrů a 93 centimetrů. Na její přípravu bylo použito maso ze 65 prasat, spotřebováno 950 metrů provazu, 130 kilogramů soli, pepře a koření a 3 metráky dřeva na pečení. Jakmile byl rekord zdokumentován, během chvilky tuto dlouhou porchettu snědli všichni zúčastnění.

Zdroj: http://www.prolocomontesansavino.it/porchetta-da-guinness.html, https://www.visitvaldichiana.it/en/esplora/la-porchetta-di-monte-san-savino/

Porchetta. Náhledové foto: Pixabay

The post Do italského Toskánska na vepřovou delikatesu. Porchetta z Monte San Savino se dostala až do Guinessovy knihy rekordů first appeared on Svět cestovatele.

2024-04-16T15:52:34Z dg43tfdfdgfd