Zprávy

Trending:


EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.


Proč Agáta chyběla na soudu s Prachařem? Poslala vzkaz ze špitálu! Prý jde o Kryšpína…

Nekonečné soudní tahanice exmanželů Agáty Hanychové (39) a Jakuba Prachaře (40) jsou u konce. Mezi znesvářenými stranami došlo k dohodě a v celé kauze padl konečně rozsudek!


Komentář | Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa.


ISW: Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti zřejmě zpomalilo

Kyjev/Moskva - Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve své poslední analýze hodnotící vývoj bojů v uplynulém dni to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Jeden z mluvčích ukrajinské armády Dmytro Lychovij dnes podle webu Ukrajinska pravda řekl, že ukrajinští vojáci se stáhli na výhodnější pozice u příhraničních obcí Vovčansk a Lukjanci, aby zabránili svým ztrátám.


Nejslavnější popravy v historii

Trest smrti, také známý jako trest popravou, lze definovat jako státem schválenou praxi popravy osoby jako trest za skutečný nebo domnělý zločin. I když je nyní trest smrti ve většině zemí nezákonný, nebylo tomu tak vždy. Skutečně existuje mnoho historických případů, některé i poměrně nedávné, kdy byly popraveny významné osobnosti. Zaujalo vás tohle téma? Podívejte se do této rubriky a zjistěte, které slavné postavy z historie dostaly tento nejvyšší možný trest.


RADAR: Teploty vystoupají k 25 stupňům, pak se v Česku zatáhne. Sledujte, kde hrozí deště

Ve středu bude v Česku ještě jasno až polojasno, od čtvrtka se ale obloha zatáhne. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 stupňů, vyskytnout se mohou přeháňky nebo bouřky. V platnosti je také výstraha před rizikem vzniku požárů.


Nová pravidla pro dobíjecí stanice elektroaut? Bezhotovostně to půjde všude

Od letošního dubna musí každá nová dobíječka elektroaut přijímat bezhotovostní platby. Již stojící dobíjecí stanice pak budou přijímat platby kartou či QR kódem nejpozději od roku 2027. Cílem má být zpřístupnění „ad hoc“ nabíjení pro každého. Tyto a další změny na poli elektromobility řešili zástupci společností i státních institucí na akci EV Experience, která proběhla na závodním okruhu v Brně.


Nevysvětlitelné záhady: Tajemství bermudského trojúhelníku není odhaleno dodnes

Prostor mezi floridským městem Miami, portorickým San Juan a Bermudskými ostrovy tvoří tajemný trojúhelník opředený mnoha záhadami. Dodnes nejsou uspokojivě vysvětleny, a přitom se jedná o mizení celých letadel nebo posádek lodí.


Kvíz: Takhle jsme bydleli za socialismu. Vzpomenete si na vychytávky komunistických příbytků?

Dnes sice nad panelákovými byty ohrnujeme nos, v dobách těžkého socialismu ale bylo terno získat takové bydlení. Domov v takzvaných lidských králíkárnách našlo za komunismu několik milionů lidí, jejichž příbytky se často jeden druhému podobaly jako vejce vejci. Vzpomínáte?


Lipavský:Návrh TOP 09 k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu není proveditelný

Praha - Debatu k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu česká diplomacie sleduje, iniciativa TOP 09 není opřena o konkrétní návrh či exekutivní rozhodnutí, které by bylo možné provést. Před dnešním jednáním vlády to novinářům řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). TOP 09 minulý týden uvedla, že chce téma otevřít na nejbližším jednání koalice.


ANALÝZA: Svět je z války unaven, Putin však ne. Rusové na Ukrajině postupují a hlásí úspěchy

Zprávy z fronty od Ukrajinců jsou čím dál chmurnější. Sám Kyjev přiznává, že je aktuálně v těžké defenzivě a Rusové dosáhli taktického úspěchu. Že je situace špatná, si všímá i americká stanice CNN a poukazuje na to, že Ukrajinci i v nejtěžších chvílích často sršeli optimismem. Ten se nyní vytrácí. Na Ukrajině je znát únava z války. Opotřebení, jen trochu jiné, zažívají i její spojenci. To samé však nelze říci o ruských silách, navzdory masivním...


Rusové se vrací k Charkovu. Skutečný cíl ofenzívy je ale jinde

Ukrajinská armáda sbírá poslední posily, aby zastavila ruský průnik na severovýchodě země v Charkovské oblasti. Pozorovatelé i vojenští velitelé ale usuzují, že vojska agresora chtějí obránce hlavně vyčerpat a donutit k přemístění sil. Pak udeří na Donbasu.


V Liberci se rozhořel spor o neoznačené radary. U silnice se objevily hanlivé cedule

Město je váš nepřítel. Nekompromisní vzkaz vedení Liberce někdo rozvěsil na několika místech podél silnice vedoucí z města na Ještěd. Magistrát tam nechal instalovat radary, které už od počátku dubna zaznamenaly přes čtrnáct tisíc přestupků.


Při útoku na vězeňskou dodávku ve Francii zahynuli dva dozorci, vězeň uprchl

Incarville (Francie) - Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla dnes poblíž francouzské obce Incarville severozápadně od Paříže vůz vězeňské služby, informovala dnes agentura AFP. Při útoku zahynuli nejméně dva vězeňští dozorci a tři utrpěli vážná zranění. Vůz převážel muže, který byl v minulosti odsouzený za pokus o vraždu a drogové zločiny, a ten je nyní na svobodě, píší deníky Le Parisien a Le Figaro.


Fiala: Pakt je začátkem, k důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí

Praha - Migrační pakt, který dnes definitivně potvrdily členské státy EU, je podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) prvním krokem k řešení nelegální migrace, který ale nestačí. Proto Česká republika spoluzaložila skupinu zemí, jež chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Cílem je přesunout řešení migrace mimo hranice EU, a to cíleným bojem proti převaděčství, vytvářením návratových center nebo uzavíráním strategických partnerství se státy, ze...


Agáta Hanychová a Jakub Prachař: Definitivní rozuzlení u soudu!

Agáta Hanychová mohla včera škodolibě okomentovat jednu zprávu, která proběhla Českem, že její expartner Jaromír Soukup prodal zbývající podíl v TV Barrandov. Co ale říká rozhodnutí soudu ve sporu s bývalým manželem Jakubem Prachařem?


Kubičko: Novotného omluva působí bulvárním dojmem. Na členství v ODS mu nezáleží

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) je velmi schopný manipulátor, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Podle něj působí Novotného omluva za jeho výroky bulvárním dojmem a na členství v ODS mu nezáleží.


Výsadba rajčat bokem: pro silné kořeny a velkou úrodu

Výsadba rajčat bokem zajišťuje jejich hlubokou výsadbu. Ta je důležitá pro vývoj silného kořenového systému, což v konečné fázi vede k mnohem větší úrodě plodů. Rajčata je možné zahrnout až do výšky dvou třetin jejich původní výšky. Mají totiž skvělou schopnost: dokážou vytvořit kořeny v jakékoli části stonku. To znamená, že na jakémkoli místě, kde se stonek dostane do kontaktu s půdou, se mohou vytvořit kořeny.


Bek: V prvním kole přijímacího řízení na SŠ uspělo 94 % deváťáků

Praha - V prvním kole přijímacího řízení uspělo téměř 94 procent uchazečů, kteří se hlásili na střední školy z devátých tříd základních škol. Novinářům to dnes řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle ministerstva se z devátých tříd základních škol hlásilo více než 99.000 žáků, na žádnou střední školu nebylo v prvním kole přijato asi 6000 z nich. Většina uchazečů byla přijata na obor, na který chtěla nejvíce, z přijatých žáků z devátých...


Bizarní reakce zoufalých rodičů ve Francii: Do školy zapsali ovce, aby jim nezavřeli třídu

Když počítáte děti jako ovce, tak pošleme ovce do školy. K absurdní reakci na absurdní postup ministerstva školství přikročili rodiče ve městě Moselle na východě Francie. Do školy zapsali čtyři ovce, aby splnili předpisy. Právě čtyři děti jim totiž chybí, jinak hrozí, že jim jednu třídu zavřou, což nechtějí dopustit. Informoval list Le Républicain Lorrain.


Průzkumníci, kteří zmizeli beze stopy

Byly doby, kdy většina světa, ještě více než dnes, byla pro mnohé stále neznámá a nebylo většího povolání než být objevitelem. Hrstka odvážných a zvědavých dobrodruhů se vydávala do nejhlubších a nejtemnějších koutů světa v naději, že se jim podaří tyto neznámé oblasti osvětlit. Byla to však nebezpečná práce a mnoho z těchto jedinců se nikdy nevrátilo. Osudy těchto objevitelů, od horolezce, který překonal rekord, až po dobrodruha, který hledal neexistující město, jsou stále zahaleny tajemstvím. Klikněte na a objevte objevitele, kteří se toulali po planetě a nikdy se nevrátili.


Přijetí zákona o zahraničním vlivu podle Lipavského vzdaluje Gruzii vstup do EU

Praha - Přijetí zákona o zahraničním vlivu poškodí gruzínskou občanskou společnost, demokracii i právní stát. Gruzínská vláda se tímto krokem i řadou prohlášení vzdaluje od členství v Evropské unii, uvedl dnes na síti X ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Gruzínský parlament v úterý ve třetím závěrečném čtení kontroverzní návrh zákona schválil, v ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.


Módní alarm z Cannes 2024: Velkolepým róbám vládla červená, bílá a flitry

Na francouzské riviéře včera začal slavný filmový festival v Cannes. Na nejzajímavější modely přítomných hvězd se podíváme s návrhářkou Annou Tejklovou.


Zdechovský napadl plán Majerové na zrušení migračního paktu. Lžete, rozohnila se

Jak zrušíme migrační pakt? Budeme vyvíjet tlak, aby se celá tato legislativa shodila ze stolu, popsala v pořadu 360° Speciál: EU a bezpečnost předsedkyně strany Trikolora a kandidátka do Evropského parlamentu Zuzana Majerová. Její plán ale zkritizoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Vaši kolegové na jednání o migračním paktu nikdy nepřišli,“ uvedl lidovec. Majerová ho v reakci na to označila za lháře.


Prezident jmenuje ve čtvrtek nového ministra pro vědu, výzkum a inovace

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu.


Sršeň asijská je hrozbou pro včely i lidi, říká včelař a ekonom Oldřich Hájek

Oldřich Hájek, původním zaměřením geograf se specializací na ekonomický rozvoj regionů, je kromě své pozice děkana na Vysoké škole Jagiellońské v Uherském Hradišti, také vášnivým včelařem. V současné době České republice nejen podle něj hrozí invaze sršně asijské (Vespa velutina).


Sierra LaMar: Rodina se s ní nemohla ani rozloučit. Vrah zarputile odmítá sdělit, kde leží její ostatky

Psal se rok 2012 a tehdy patnáctiletá Sierra šla jako každé ráno na zastávku autobusu, který ji měl zavézt do školy. Jenomže to by těsně předtím nesměla zmizet z povrchu země...


Žebrající gangy v metru nejsou jen unikátem Prahy. Fungují ve všech evropských metropolích a jejich organizaci jim může leckdo závidět

Žebrající gangy v metru nejsou jen unikátem Prahy, fungují ve všech evropských metropolích, jejich organizaci jim může leckdo závidět. Pražské metro zažívá opravdu nevítaný jev: vzestup vysoce organizovaných žebráckých gangů. Tyto skupiny, které operují s přesností a koordinovaností připomínající švýcarské hodinky, se staly významným problémem jak pro cestující, tak pro úřady.


Smrt operní divy Rybárské zasáhla Slovensko. Její hlas okouzlil celý svět

Ve věku pětašedesáti let zemřela sólistka opery Slovenského národního divadla Ľubica Rybárska. O její smrti informoval na Facebooku její syn.


Polský stát v poslední době podle Tuska překazil pokusy o sabotáže

Varšava - Polský stát v posledních měsících překazil snahy o přípravu sabotážních akcí a založení požárů. Dnes to bez dalších podrobností řekl polský premiér Donald Tusk. Varoval také, že Rusko se snaží zasahovat do blížících se voleb do Evropského parlamentu, a oznámil, že vláda na činnost tajných služeb vyčlení dodatečných 100 milionů zlotých (579,6 milionu korun).


Na jednom místě v Česku stále leží čtyřmetrová pokrývka sněhu. Podívejte se, kde ho najdete

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl v úterý mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Sněhové pole připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají „střední Čechy“, v místě takzvané nivační deprese.


TRAGÉDIE! Nehodu autobusu s farmáři nepřežilo nejméně osm lidí

Tragická dopravní nehoda v úterý otřásla Spojenými státy americkými. Nejméně osm lidí nepřežilo srážku autobusu s velkým osobním automobilem u Orlanda na Floridě.


Maďarské Židy i přes varování odvezli do Osvětimi, transporty šly přes Slovensko

V pondělí 15. května 1944, tedy právě před 80 lety, začala masová deportace maďarských Židů do Osvětimi. Maďarsko přitom už v dubnu varovala zpráva dvou uprchlých vězňů, Waltera Rosenberga a Alfréda Wetzlera, co se v Osvětimi děje. Přesto byly transporty zastaveny až 9. července. Do té doby bylo ze země vyvezeno 437 tisíc židovských občanů, kteří šli většinou rovnou do plynových komor.


Miss Červová přišla o maminku. Na ulici v Praze ji zmlátil cyklista, žena zemřela

Finalistka České Miss Essens, Vanesa Červová, přišla za tragických okolností o svou maminku. V centru Prahy ji zmlátil cyklista, napadená žena později zemřela. Červová nyní popsala, jak útok probíhal. Je přesvědčená, že maminka zemřela kvůli napadení na ulici.


Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých.


Mrtvého muže nalezli na ministerstvu průmyslu v Praze. Šlo o sebevraždu zaměstnance

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo nalezeno tělo mrtvého muže. Na místě zasahují policisté spolu se zdravotnickou službou. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová pro CNN Prima NEWS potvrdila, že muž spáchal sebevraždu. Informovala o tom agentura Aktu.cz.


Žalobkyně žádá v kauze úmrtí dítěte v Černuci tři podmíněné tresty

Kladno - Žalobkyně Klára Loudová žádá v případu úmrtí malého dítěte při závodech trucků v Černuci na Kladensku podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti pro pořadatele, řidiče vozu a strýce, jenž chlapce ve chvíli tragédie hlídal. Teta by měla být zproštěna, uvedla Loudová v závěrečné řeči. Pořadateli navrhuje podmíněný trest 24 měsíců, řidiči 18 měsíců a strýci 18 měsíců a k tomu peněžité tresty. Strýcův obhájce navrhl zproštění obžaloby....


Zelenskyj kvůli ruské ofenzívě ruší návštěvu Evropy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou páteční návštěvu Madridu. Uvedl to server Euractiv.es.


Slovenská sněmovna jedná o novém zákonu o televizi a rozhlasu, čelí kritice

Bratislava - Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivnosti. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.


Poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o budovu v Jindřišské ulici v Praze

Praha - České poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o koupi budovy Hlavní pošty na rohu Jindřišské ulice a ulice Politických vězňů v Praze, přestože podnik již prodej nepodmiňoval zachováním poštovních služeb. Pošta proto prodej nemovitosti s odhadní cenou 1,54 miliardy Kč zrušila a zváží její další využití. ČTK to dnes řekl mluvčí Matyáš Vitík.


Andrej Babiš po rozchodu dává na sítě fotky s Monikou. Frederik má holku, prozradil

Manželská dvojice, která vypadala, že ji nic nerozdělí, před nedávnem oznámila rozpad vztahu. Přesto teď Andrej Babiš (69) přidává na sociální sítě rodinné fotky, na kterých se oba s manželkou Monikou usmívají. Společně oslavili 20. narozeniny syna Frederika a pyšný otec promluvil o jeho vztahu.


S Postlerovou se lidé rozloučili ve vinohradském divadle. Dorazili Trojan či Bohdalová

V Divadle na Vinohradech v Praze se lidé v úterý rozloučili s náhle zesnulou herečkou Simonou Postlerovou. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během prvního květnového víkendu, bylo jí 59 let.


Nebezpečná dětská hřiště? Státní zdravotní ústav varoval před karcinogenními materiály

Státní zdravotní ústav (SZÚ) přišel se znepokojivým tvrzením. Podle něj mohou být některé materiály používané při stavbě dětských hřišť karcinogenní. Na rizika spojená s průmyslově vyráběnými sportovními plochami upozornili úředníci ve své zprávě. Podle expertky je velmi obtížné spolehlivě zjistit, zda povrch areálu představuje možné nebezpečí.


Jeho útěk stál dva nevinné životy. Kdo je trestanec „Moucha“, po kterém pátrá celá Francie?

Francie je na nohou kvůli útěku trestance, jehož poblíž obce Incarville severozápadně od Paříže osvobodili při převozu od soudu čtyři ozbrojenci. Mohamed Amra, mezi zločinci známý pod přezdívkou „Moucha“, je třicetiletý drogový dealer s vazbami na mocný gang z Marseille. O útěk se pokusil již v minulosti. Medailonek trestance sestavily weby Sky News a BBC.


Země s největším poklesem počtu obyvatel

Organizace spojených národů předpovídá, že do roku 2050 dosáhne světová populace 9,7 miliardy a do roku 2100 se dále zvýší na 10,4 miliardy. Tento růst je částečně způsoben poklesem úmrtnosti a prodloužením průměrné délky života. Některé regiony, zejména v Evropě, se však potýkají s poklesem počtu obyvatel v důsledku nižší porodnosti a trendu vzniku menších rodin. Předpokládá se, že do roku 2050 se počet obyvatel 61 zemí nebo oblastí sníží nejméně o 1 %, a to zejména v důsledku nízké porodnosti a také vysoké míry emigrace. Zajímá vás to? Podívejte se do této galerie a dozvíte se, zda je vaše země v 'top' dvacítce zemí s klesajícím počtem obyvatel.


Státní zástupce navrhl obžalovat 3 muže včetně Baláka za špatnou správu majetku

Rakovník - Státní zástupce dnes podal k rakovnickému okresnímu soudu obžalobu na tři lidi včetně bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to sdělil okresní státní zástupce Lukáš Hossinger. Kauza se týká traktoru patřícího Balákově manželce, podle policistů jej dali opravit za peníze Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Náklady byly asi...


Co se stane s mincemi vhozenými do římské fontány di Trevi?

Fontána di Trevi v Římě je jednou z nejznámějších památek města. Je oslavována pro tradici starou stovky let, kdy se do jejích vod hází mince pro štěstí. Množství peněz vložených do fontány je značné. Kde však všechny tyto drobné končí a jak se používají? Klikněte a zjistěte, jak staletý rituál pomáhá chudým a potřebným.


Posun v kauze tragické záměny těhotných pacientek na Bulovce. Nemocnice propouštěla

Kvůli tragické záměně pacientek propustila Fakultní nemocnice Bulovka jednu zaměstnankyni. Další člověk pracuje pod dozorem. Uvedl to web Seznam Zprávy. Kvůli omylu jedna z žen na konci března absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice jí koncem dubna navrhla mimosoudní odškodnění, částku zveřejnit nechtěla.


Případů úplatku za přidělení bytu v Brně bylo podle svědkyně více

Brno - Městský soud v Brně dnes výslechy svědků pokračoval v projednávání případu policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun. Muž vinu dříve popřel. Podle svědkyně měl dávat úplatek právě on, dcera o ničem nevěděla. Uvedla, že případů, za které se bral úplatek, bylo minimálně deset. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a...


Agáta s Prachařem se dosoudili: Herec se v botách od Diora rozčiloval nad výší alimentů pro Miu

Herec Jakub Prachař (40) se v úterý 14. května dostavil k soudu, kde se řešil spor s jeho exmanželkou Agátou Hanychovou (39). Ta na jednání nepřišla, místo toho poslala svou právničku. Podle informací Expresu měl Prachař, který se oblékl velmi stylově a luxusně, zpočátku dobrou náladu, jenže pak se rozčílil kvůli výši alimentů na dceru Miu.