Zprávy

Trending:


Ruská obrana údajně zničila všech deset raket ATACMS vypálených Ukrajinou

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všech deset raket ATACMS s dlouhým doletem, které ukrajinské síly vypálily, prohlásilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Uvedla to agentura Reuters.


Vondra: Sporů v koalici Spolu se nebojím. Neudělali jsme to blbě jako Piráti se STAN

Chceme vyhrát evropské volby, bylo by skvělé, kdybychom obhájili osm mandátů. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Za zásadní téma letošních voleb považuje bezpečnost. „Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny,“ zdůraznil. Kromě jiného také vysvětlil, v čem on sám vidí rozdíl mezi Spolu a tandemem Pirátů se Starosty, kteří šli společně do sněmovních voleb 2021.


Přijetí zákona o zahraničním vlivu podle Lipavského vzdaluje Gruzii vstup do EU

Praha - Přijetí zákona o zahraničním vlivu poškodí gruzínskou občanskou společnost, demokracii i právní stát. Gruzínská vláda se tímto krokem i řadou prohlášení vzdaluje od členství v Evropské unii, uvedl dnes na síti X ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Gruzínský parlament v úterý ve třetím závěrečném čtení kontroverzní návrh zákona schválil, v ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.


Hasiči a dobrovolníci zachránili 2 koně uvězněné v bahně při dramatické záchraně

Téměř 40 lidí pracovalo 5 hodin na záchraně dvou koní, kteří uvízli v hlubokém bahně. The post Hasiči a dobrovolníci zachránili 2 koně uvězněné v bahně při dramatické záchraně appeared first on Instafamosos.


Agáta Hanychová a Jakub Prachař: Definitivní rozuzlení u soudu!

Agáta Hanychová mohla včera škodolibě okomentovat jednu zprávu, která proběhla Českem, že její expartner Jaromír Soukup prodal zbývající podíl v TV Barrandov. Co ale říká rozhodnutí soudu ve sporu s bývalým manželem Jakubem Prachařem?


RADAR: Teploty vystoupají k 25 stupňům, pak se v Česku zatáhne. Sledujte, kde hrozí deště

Ve středu bude v Česku ještě jasno až polojasno, od čtvrtka se ale obloha zatáhne. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 stupňů, vyskytnout se mohou přeháňky nebo bouřky. V platnosti je také výstraha před rizikem vzniku požárů.


Slovensko je po útoku paralyzováno. Poslanci křičí, Čaputová je v šoku

Střelba na slovenského premiéra Roberta Fica otřásla tamními politiky. Útok na předsedu vlády odmítají s tím, že do civilizované společnosti nepatří.


Lékaři, kteří uprchli z Ukrajiny, budou pečovat o české pacienty. Uleví přetíženým ordinacím

První lékaři a lékařky z Ukrajiny, kteří utekli před válečným konfliktem do České republiky, budou už zanedlouho léčit zdejší pacienty. Deset se jich již zapojilo do procesu uznání lékařského vzdělání, který je u nás pro výkon jejich povolání nutný. Pomáhají jim v tom kolegové praktici ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) v rámci Projektu Ukrajina. Zapojení ukrajinských lékařů pomůže podle SVL přetíženým ordinacím. Tito lékaři dosud mohli...


Malý hrdina zažil nezapomenutelný návrat do školy


Pavel Novotný nad propastí: Trest za slova o Slováčkové je blízko!

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada.


Slovenský premiér Fico byl postřelen po jednání vlády. Míří do nemocnice

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR. Ke střelbě došlo po jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Ficovi spolupracovníci na facebooku uvedli, že je v ohrožení života. Případ si převzala Národní kriminální agentura (NAKA).


Detaily útěku vězně ve Francii: Muži se říká Moucha, scéna byla jako z filmu

Před několika dny svět šokovala scéna jako z akčního filmu. Čtyři ozbrojení muži nedaleko Paříže přepadli vůz vězeňské služby. Dozorci v něm převáželi muže, kterému se podle francouzských médií říká The Fly neboli Moucha. Při útoku se vězni podařilo utéct. Palbu nepřežili dva vězeňští dozorci a tři utrpěli vážná zranění. Nyní se dostávají na povrch podrobnosti o daném muži a také o tom, co se na místě přesně stalo.


Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy.


Poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o budovu v Jindřišské ulici v Praze

Praha - České poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o koupi budovy Hlavní pošty na rohu Jindřišské ulice a ulice Politických vězňů v Praze, přestože podnik již prodej nepodmiňoval zachováním poštovních služeb. Pošta proto prodej nemovitosti s odhadní cenou 1,54 miliardy Kč zrušila a zváží její další využití. ČTK to dnes řekl mluvčí Matyáš Vitík.


Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku dosahováním cílů stanovených při výrobě vojenského arzenálu, uvedla ve středu severokorejská média podle zprávy agentury AFP.


Zelenskyj kvůli ruské ofenzivě zrušil návštěvu Madridu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou páteční návštěvu Madridu. Uvedl to server Euractiv.es.


„Robo, pojď sem...“ Svědkové popisují chvíle děsu během střelby na premiéra Fica

Slovensko zažilo děsivé chvíle atentátu na premiéra. Svědkyně střelby na Roberta Fica (Směr-SD) podle listu Denník N řekla, že politik měl krvavé zranění na hrudníku a na hlavě. „Robo, pojď sem,“ mě údajně zavolat střelec z davu, než začal pálit.


Sršeň asijská je hrozbou pro včely i lidi, říká včelař a ekonom Oldřich Hájek

Oldřich Hájek, původním zaměřením geograf se specializací na ekonomický rozvoj regionů, je kromě své pozice děkana na Vysoké škole Jagiellońské v Uherském Hradišti, také vášnivým včelařem. V současné době České republice nejen podle něj hrozí invaze sršně asijské (Vespa velutina).


Hudební svět v slzách: Zemřel bubeník kapely The Turtles, její hit boural žebříčky hitparád

Hudební svět zasáhla smutná zpráva o smrti bubeníka Johna Barbaty, který se proslavil v kapelách The Turtles nebo Jefferson Starship v šedesátých a sedmdesátých letech. Barbata zemřel ve věku 79 let. Zprávu o jeho úmrtí potvrdili pozůstalí členové skupiny Jefferson Starship na sociální síti Facebook.


Farmář pouští slepicím Mozarta. Experiment funguje, slepice snášejí čtyřikrát více vajec

Farmář na jihovýchodě Turecka začal pouštět slepicím klasickou hudbu, aby snášely více vajec, informoval turecký deník Daily Sabah. Podle něj byl turecký senior s experimentem úspěšný. Nyní se snaží ještě více zlepšit nosnost svých slepic a pouští jim Mozarta a Beethovena.


Miss Červová přišla o maminku. Na ulici v Praze ji zmlátil cyklista, žena zemřela

Finalistka České Miss Essens, Vanesa Červová, přišla za tragických okolností o svou maminku. V centru Prahy ji zmlátil cyklista, napadená žena později zemřela. Červová nyní popsala, jak útok probíhal. Je přesvědčená, že maminka zemřela kvůli napadení na ulici.


TRAGÉDIE! Nehodu autobusu s farmáři nepřežilo nejméně osm lidí

Tragická dopravní nehoda v úterý otřásla Spojenými státy americkými. Nejméně osm lidí nepřežilo srážku autobusu s velkým osobním automobilem u Orlanda na Floridě.


Slovenská sněmovna jedná o novém zákonu o televizi a rozhlasu, čelí kritice

Bratislava - Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivnosti. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.


Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada.


Obyvatelé Srí Lanky vyrazili bojovat na Ukrajinu, Rusko je oklamalo

Úřady na Srí Lance evidují nejméně 280 občanů, kteří se nechali naverbovat do války na Ukrajině, uvedla v úterý agentura AFP.


Vojenská podpora Ukrajiny podle Pavla nevylučuje hledání cest, jak ukončit válku

Praha - Vojenská podpora Ukrajiny nevylučuje hledání řešení, jak ukončit válku na jejím území. Jakékoliv mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, uvedl dnes na sociální síti X prezident Petr Pavel. Rozvedl tak své předchozí vyjádření pro televizi Sky News, že je nutné zastavit válku a pak začít debatovat o budoucím uspořádání. To například šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) interpretoval jako výzvu k ukončení...


Případů úplatku za přidělení bytu v Brně bylo podle svědkyně více

Brno - Městský soud v Brně dnes výslechy svědků pokračoval v projednávání případu policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun. Muž vinu dříve popřel. Podle svědkyně měl dávat úplatek právě on, dcera o ničem nevěděla. Uvedla, že případů, za které se bral úplatek, bylo minimálně deset. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a...


V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes.


Nejslavnější popravy v historii

Trest smrti, také známý jako trest popravou, lze definovat jako státem schválenou praxi popravy osoby jako trest za skutečný nebo domnělý zločin. I když je nyní trest smrti ve většině zemí nezákonný, nebylo tomu tak vždy. Skutečně existuje mnoho historických případů, některé i poměrně nedávné, kdy byly popraveny významné osobnosti. Zaujalo vás tohle téma? Podívejte se do této rubriky a zjistěte, které slavné postavy z historie dostaly tento nejvyšší možný trest.


Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster

Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster 30 určených pro již dodané systémy protivzdušné obrany SAMP/T-MAMBA. Ve francouzském parlamentu o tom v úterý informoval ministr obrany Sébastien Lecornu.


Mrtvého muže nalezli na ministerstvu průmyslu v Praze. Šlo o sebevraždu zaměstnance

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo nalezeno tělo mrtvého muže. Na místě zasahují policisté spolu se zdravotnickou službou. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová pro CNN Prima NEWS potvrdila, že muž spáchal sebevraždu. Informovala o tom agentura Aktu.cz.


Dostala sestru ze spárů krokodýla. Nejodvážnější dvojče vyznamená král Karel III.

Příběh dvojčat z Velké Británie, která v roce 2021 napadl při plavání v Mexiku krokodýl, tehdy obletěl celý svět. Odvážná žena, která zachránila své dvojče před útokem predátora, nyní dostane medaili za statečnost od samotného krále Karla III.


Prezident jmenuje ve čtvrtek nového ministra pro vědu, výzkum a inovace

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu.


Záběry z místa atentátu: Ochranka naložila postřeleného Fica do auta


Trus, plíseň a hmyzí škůdci v českém obchodě. Zasáhli inspektoři, prodejna ale funguje dál

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v prodejně potravin v Odrách na Novojičínsku výrazné nedostatky. Inspekce o tom informovala na svém webu s tím, že v pondělí 6. května uzavřela sklad, prodejna však uzavřena nebyla.


Šest tisíc žáků se nedostalo na střední školu. Co dělat, když přijímačky nevyšly?

Nejdůležitější otázky a odpovědi ohledně dalších možností a termínů, které si pohlídat.


Proč Agáta chyběla na soudu s Prachařem? Poslala vzkaz ze špitálu! Prý jde o Kryšpína…

Nekonečné soudní tahanice exmanželů Agáty Hanychové (39) a Jakuba Prachaře (40) jsou u konce. Mezi znesvářenými stranami došlo k dohodě a v celé kauze padl konečně rozsudek!


Ornitolog okroužkoval tři mláďata sokola na komínu v chemičce u Litvínova

Litvínov (Mostecko) - Tři sokolí mláďata na komíně teplárny v chemičce v Záluží u Litvínova dostala kroužky. Do výšky 100 metrů k nim vystoupal ornitolog Václav Beran. Z bezpečné vzdálenosti ho sledovala samice, jejíž křik se rozléhal i přes silný vítr po okolí. Právě v průmyslových areálech se ohroženému dravci velmi daří, na komínech je při hnízdění nikdo neruší, navíc jim ornitologové budky před zimou pokaždé uklidí.


Původní zpráva | Bezpečnostní expert po atentátu na Fica varuje před další polarizací společnosti

Atentát na premiéra Roberta Fica paralyzoval Slovensko. Už tak vypjatá politická situace v zemi se patrně ještě zhorší. „Násilí je v politice demokratické země nepřípustné a povede jen k další polarizaci,“ varoval pro EuroZprávy.cz bezpečnostní expert Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně.


První vyjádření Agáty k rozhodnutí soudu v péči o Rozárku: Úleva i povzdech k Soukupovi

A je rozhodnuto. Agáta Hanychová a Jaromír Soukup se budou muset podle soudu střídat v péči o jejich malou dcerku Rozárku. A ačkoliv se po vyřčení rozsudku vítězoslavně tvářil dnes již bývalý mediální magnát, spokojená je podle exkluzivního vyjádření pro eXtra.cz i sama dcera herečky Veroniky Žilkové. Ta nám ale prozradila, v čem ji otec její dcerky zklamal.


ISW: Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti zřejmě zpomalilo

Kyjev/Moskva - Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve své poslední analýze hodnotící vývoj bojů v uplynulém dni to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Jeden z mluvčích ukrajinské armády Dmytro Lychovij dnes podle webu Ukrajinska pravda řekl, že ukrajinští vojáci se stáhli na výhodnější pozice u příhraničních obcí Vovčansk a Lukjanci, aby zabránili svým ztrátám.


Z pražské psychiatrie uprchl nebezpečný muž, varuje policie. Je podezřelý z loupeže

Pražští policisté pátrají po muži, který je podezřelý ze spáchání loupežného přepadení. Michal Danč po zadržení předstíral epileptický záchvat, pak se začal sebepoškozovat. Utekl krátce poté, co skončil na pražské psychiatrii. Kriminalisté žádají veřejnost o pomoc. Zároveň však české občany varují, aby se dotyčného muže nepokoušeli zadržet. Mohl by být totiž nebezpečný.


Lední medvědi z varšavské zoo dorazili v úterý večer do Zoo Praha

Praha - Lední medvědi Aleut a Gregor z varšavské zoologické zahrady dorazili do Zoo Praha, přicestovali v úterý ve večerních hodinách. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek to dnes oznámil na sociální síti X. Lidé je v expozici budou moci vidět od pondělí 20. května. Oba medvědi jsou dvojčata a do Prahy zamířili na doporučení koordinátora evropského chovného programu.


ANALÝZA: Svět je z války unaven, Putin však ne. Rusové na Ukrajině postupují a hlásí úspěchy

Zprávy z fronty od Ukrajinců jsou čím dál chmurnější. Sám Kyjev přiznává, že je aktuálně v těžké defenzivě a Rusové dosáhli taktického úspěchu. Že je situace špatná, si všímá i americká stanice CNN a poukazuje na to, že Ukrajinci i v nejtěžších chvílích často sršeli optimismem. Ten se nyní vytrácí. Na Ukrajině je znát únava z války. Opotřebení, jen trochu jiné, zažívají i její spojenci. To samé však nelze říci o ruských silách, navzdory masivním...


Havárie vody v Praze: Bez dodávek je přes 50 tisíc odběratelů!

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes.


Maďarské Židy i přes varování odvezli do Osvětimi, transporty šly přes Slovensko

V pondělí 15. května 1944, tedy právě před 80 lety, začala masová deportace maďarských Židů do Osvětimi. Maďarsko přitom už v dubnu varovala zpráva dvou uprchlých vězňů, Waltera Rosenberga a Alfréda Wetzlera, co se v Osvětimi děje. Přesto byly transporty zastaveny až 9. července. Do té doby bylo ze země vyvezeno 437 tisíc židovských občanů, kteří šli většinou rovnou do plynových komor.


Babiš se modlí za postřeleného Fica. Násilí do politiky nepatří, zdůraznil Rakušan

Čeští politici odsoudili atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. „Násilí nesmíme tolerovat,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Modlím se za něj,“ uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Fico byl podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi. Fico je podle všeho mimo ohrožení života. Utrpěl zranění břicha a zřejmě i rukou a nohou.


Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Slovenského premiéra Roberta Fica měl ve středu postřelit 71letý muž z Levic, informuje o tom TV JOJ. Markíza však popisuje muže středního věku. Policie útočníka zadržela. Předseda vlády zřejmě utrpěl průstřel břicha a ruky, podle Denníku N se nachází mimo ohrožení života. K incidentu došlo po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Zraněného Fica transportoval vrtulník do nemocnice v Banské Bystrici. Mluvčí ministerstva vnitra Martin...


Scholz odmítl myšlenku znovuzavedení branné povinnosti

Německý kancléř Olaf Scholz nepodporuje myšlenku znovuzavedení branné povinnosti podle švédského vzoru. Uvedl to během úterní návštěvy Stockholmu, informuje agentura DPA.


Meknés: Historická perla Maroka, která vám vezme dech

Meknés, jedno z marockých královských měst, leží v severní části země, kde se prolínají bohaté dějiny a moderní kultura. Město, často zastíněné populárnějšími turistickými destinacemi jako je Marrákeš či Fez, nabízí návštěvníkům jedinečný pohled do marocké historie a architektury.