CO DOMA DěLAT PRO MINIMALIZACI RIZIKA POžáRU

Zásady požární ochrany mají několik základních pravidel, podle kterých je dobré se řídit. Otevřený oheň může vyústit v katastrofu či obrovskou finanční újmu již během několika vteřin. Plameny vznikají nejčastěji v důsledku nepozornosti a nedbalosti. I obyčejná cigareta vás může připravit o celý majetek. Únikové cesty, na které se často zapomíná, nejsou vždy tak průchozí, jak by měly. Ochránit byt, nebo dům před požárem není vždy tak jednoduché. Myslete proto na hrozby dřív, než bude docela pozdě. Jak?

Pozor na děti i na sebe

V České republice dojde k zhruba 3000 požárům ročně, týká se to rodinných domů i bytů. Příčinou bývá ve většině případů zanedbání bezpečnostních prvků i obyčejná nedbalost od nedopalků cigaret. Řada nehod je zaviněna i elektrickým proudem.

Někdy můžete mít pocit, že se vás to celé netýká. Spíš než vy, by měli být opatrnější lidé ve vašem okolí? Co myslíte? K nehodám někdy postačí jen málo. Mějte kontrolu nad sebou i nad vašimi dětmi, které často uchopí do rukou předměty, které by jim mohly uškodit. Odstraňte proto všechny rizikové předměty co nejrychleji do ústraní. Zápalky, zapalovače i všechny podobné předměty ponechte v bezpečné vzdálenosti od malých dětských rukou.

Foto: Pixabay

Základní prvky domu

Elektrické spotřebiče nejsou v řadě případů správně připojeny, anebo se jedná o přístroje velmi staré. Při stavbě či rekonstrukci domu je proto dobré myslet i na elektrické rozvody. Plyn, topení i elektroinstalaci je lépe svěřit do rukou odborníků. Stav topných zařízení s bezpečností vzniku ohně úzce souvisí a spolu s ním je nutné zajistit i dobrý stav komínu. Pravidelnou údržbou i čištěním snadno předejdete vzniku požáru. Vznícení sazí z komína patří mezi nejčastější případy vzniku požáru.

V době, kdy vypukne v domě požár, jde o všechno. Bez detektorů oxidu uhelnatého se to ve větších prostorech rodinného domu již příliš neobejde. Moderní chytré domy tyto prvky doma již mají a jejich varovný signál vás může včas upozornit na riziko. Čas přivolání hasičů se tak může zkrátit na minimum. I zlomek vteřiny je v takových momentech velmi důležitý. Na schodišti nebo v hale domu by potom neměl chybět ani funkční hasící přístroj.

Tam, kde to jde, nechte zásuvky raději volné a spotřebiče z nich vytahujte. U rychlovarných konvic dochází k požárům poměrně často. Zkratování nebo jen pouhé přehřátí může vést ke vzniku ohně.

Zdroje informací: https://living.cz/clanek-394972-vite-jak-ochranit-svuj-domov-pred-pozarem

https://www.dumazahrada.cz/stavba/dum-pozar-priciny-ochrana-pomucky/

Náhledové foto: Pixabay

The post Co doma dělat pro minimalizaci rizika požáru first appeared on Náš dům.

2024-04-28T11:01:35Z dg43tfdfdgfd