CHORVATSKO ZACHVáTILA SMRTELNá BAKTERIE: LEGIONELLE PODLEHLO Už NěKOLIK LIDí!

Nákaza tak zvanou "legionářskou nemocí" se podle vyšetřování rozšířila ve vodovodním potrubí v záhřebské nemocnici. Nakazilo se celkem šest lidí, tři z nich boj s nemocí prohráli. Bakterie legionella se často vyskytuje ve vodě, vlhké půdě, klimatizaci nebo právě ve vodovodních sítích. Pacienti trpí vysokou teplotou, kašlem, dušností, bolestmi na hrudi, zmateností, únavou, ztrátou chuti k jídlu a mají problémy se střevy.

Na případ upozornil počátkem týdne chorvatský deník Jutarnji.hr. Podle něj došlo k nákaze bakterií legionella u několika pacientů už na konci května. Tamní úřady následně okamžitě zahájily vyšetřování, odkud se infekce vzala. 

„Okamžitě jsme zalarmovali chorvatský ústav veřejného zdraví, který provedl veškeré rozbory,“ popsal asistent ředitele pro kvalitu vody Milivoj Novak. Následná analýza poukázala na to, že se legionella rozšířila mezi pacienty v nemocničním vodovodním potrubí v záhřebské nemocnici.

Rekordní nárůst smrtelné bakteriální infekce: Desítky mrtvých v Japonsku. Jaké jsou příznaky?

Příznaky se podobají chřipce

Legionella způsobuje dvě onemocnění - legionářskou nemoc, která může skončit i smrtí, a pontiackou horečku podobnou chřipce. První příznaky nemoci způsobené bakterií legionella se podobají chřipce, přerůst mohou v těžký zápal plic. Nebezpečná je infekce zejména lidem se sníženou imunitou, například těm ve starším věku a chronicky nemocným.

Bakterie se vyskytuje ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se mimo jiné i klimatizací, vzduchotechnikou ale i vodovodními sítěmi, jako tomu v případě nemocnice v Záhřebu. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, přenos z člověka na člověka ale nebyl dopusud prokázán.

V současné chvíli probíhá v nemocnici pasterizace. „Ze všech vodovodních kohoutků se pouští horká voda. Aby byla procedura úspěšná, musí být teplota nastavena alespoň na 75 °C," přiblížil Novak.

Nové pokuty v dovolenkovém ráji. Až 5 000 korun za nákup suvenýrů na ulici ve Španělsku

Bakterie se objevila i v Česku

Výhodný interval pro jejich množení je od 20 do 40 stupňů Celsia, proto je v rozvodech teplé vody vyhláškou doporučeno 55 stupňů Celsia, které výskytu legionelly zamezují.

Nebezpečné onemocnění se v uplynulých letech objevilo i v Česku. Naposledy byla nemoc zaznamenána na podzim loňského roku byla na střední a severní Moravě letos potvrzena tato nemoc zhruba u dvou desítek pacientů.

2024-06-27T03:03:25Z dg43tfdfdgfd