Trending:


Strach o dalajlamu (89): Duchovní vůdce přiznal operaci kolene, fámy o špatném zdraví odmítá

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uvedl, že se zotavuje z operace kolena a cítí se fyzicky fit. Napsala to dnes agentura Reuters, podle níž nejvyšší představitel tibetského buddhismu v den svých 89. narozenin odmítl fámy o svém špatném zdraví. Dalajlama podle webu tibetské exilové vlády podstoupil operaci kolena na konci června v New Yorku.


VIDEO: Tisíce komárů terorizují obyvatele Plzně. Lidé jsou zoufalí, pomoc úřadů nepřichází


Lidé si připomněli v Betlémské kapli v Praze výročí mučednické smrti Jana Husa

Praha - Lidé si dnes v zaplněné Betlémské kapli v Praze připomněli výročí mučednické smrti Jana Husa, jenž v ní počátkem 15. století kázal. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 609 lety v německé Kostnici. Při tradiční bohoslužbě zazněly modlitby a přímluvy i za spravedlivý mír pro Ukrajinu, Izrael a Pásmo Gazy a za ochranu klimatu. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta poukázal na Husovo úsilí o soulad a...


Poplach v Třebotově u Prahy. Místní hlásili střelbu, na místě zasahovala policie

Ve středočeské obci Třebotov nedaleko Prahy zasahovala v sobotu v podvečer policie poté, co byla svědky nahlášená domnělá střelba. Do akce byl zapojen i vrtulník, informovala agentura AKTU.cz.


„Hnali nás dál a dál…“ Hladový pochod Němců dorazil před 79 lety do Králík

Hladové pochody, pochody smrti. Tragické průvodní jevy posledních měsíců druhé světové války, ale i doby bezprostředně po jejím konci. Víme o nich poměrně málo, splývají nám a to není dobře. Pochody smrti organizovali nacisté, aby evakuovali a likvidovali vězně z koncentračních táborů, které byly s postupem spojeneckých vojsk postupně uzavírány. Probíhaly od léta 1944 až do posledních


Přichází změna, oznámil nový britský premiér. Co lze od Starmera a jeho vlády očekávat?

Velká Británie má novou vládu. Po 14 letech u moci předává Konzervativní strana moc do rukou labouristů v čele s novým ministerským předsedou Keirem Starmerem. Ten sliboval, že se kurz země v mnoha ohledech změní. Co lze od nové Starmerovy vlády očekávat?


RECENZE z MFF KV: Cizinec je⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sborník situačních mikrosvětů, který ve světě hledá místo

Ve vedlejší soutěži Proxima na právě probíhajícím 58. ročníku karlovarského festivalu byl uveden formálně nesmlouvavý snímek Cizinec, jenž festivalovému publiku osobně představili režisér Zhengfan Yang a producentka Shengze Zhu. Film se skrze několik epizodických situací ptá, kdy se stáváme cizinci a co vlastně znamená domov.


Evropský parlament má nástroj proti „slepencům“. Co to znamená pro „Babišovu“ frakci

Nedávné změny jednacího řádu Evropského parlamentu vyžadují, aby všichni členové nově vzniknuvší politické skupiny písemně prohlásili, „že sdílejí stejné politické názory“. Jedná se o jednu z podmínek pro vytvoření frakce. Zabránit má vzniku uskupení, která nemají reálně nic společného, ale chtějí například čerpat výhody z existence skupiny.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Fico poprvé vystoupil. Musíme postavit hráz progresivistickým ideologiím, které se šíří jako rakovina

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového atentátu na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, ocenil také maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy s tím, že lituje, že jeho zdraví mu neumožnilo jet s...


Letiště Václava Havla Praha hlásí: Situace se zavazadly je stabilizovaná

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Sledujte RADAR: V Česku udeří velmi silné bouřky s kroupami. Kde platí zpřísněná výstraha?

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu před polednem zpřísnili výstrahu před bouřkami. Na jihu Čech mohou totiž být i velmi silné, vyskytnou se také přívalové deště a kroupy.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Situace na pražském letišti je stabilizovaná. Lidé už neodlétají bez zavazadel

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Kam v okolí Klatov? Na zříceninu hradu Pušperk a kostela svaté Markéty nebo na tvrz v Drslavicích

Město Klatovy je často označováno jako brána do Šumavy. Faktem je, že si ho lze zvolit jako výchozí bod do bližšího i vzdálenějšího okolí. To umí nabídnout nejen zajímavé přírodní scenerie, ale také historické pamětihodnosti. Pokud rádi chodíte po zříceninách, tak nedaleko Klatov je jich docela dost. Například hrad Pušperk nebo kostel svaté Markéty, po nichž zůstaly jen romantické ruiny.


Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.


Klíšťata opět „na lovu“. Češi v klíšťové encefalitidě vedou v celé EU. Chránit se dá přitom očkováním

Česká republika je v současné době zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. Toto nebezpečné virové onemocnění, které může v některých případech skončit i fatálně, má přitom velmi účinnou prevenci, a to ve formě očkování.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Bujaré setkání hereckých bardů. Satoranský se Švormovou si v kině udělali soukromou party, šampaňské teklo proudem

Ačkoliv se starší generace slavných zpravidla vyhýbá proslulým karlovarským večírkům, umí si udělat party po svém. Důkazem toho je například Libuše Švormová s Jaroslavem Satoranským, kteří si zašli na film Karamazovi. Herci do sebe před promítáním v lóži klopili jednu skleničku za druhou a smáli se na celé kolo, jak zachytili fotografové eXtra.cz. Na promítaní pak nechyběl ani Ivan Trojan, jenž si ve snímku zahrál hlavní roli, dále dorazila...


Reformista Pezeškján zvítězil v prezidentských volbách v Íránu

Teherán - Druhé kolo předčasných prezidentských voleb v Íránu vyhrál reformní kandidát Masúd Pezeškján. Oznámilo to íránské ministerstvo vnitra. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím. Vítězi voleb již pogratuloval například ruský prezident Vladimir Putin či vedoucí představitelé Saúdské Arábie. Washington podle agentury AP uvedl, že od výsledků voleb...


Slavní potomci na červeném koberci: Issová s nevlastním synem, fešní kluci Ivana Trojana i krásná vnučka Formana

Na slavnostním zakončení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se objevili i někteří známí potomci celebrit. Ať už jde o nevlastního syna Marthy Issové, vnučku Miloše Formana Antonii Formanovou nebo Annu Polívkovou, dceru Bolka Polívky. Mladou generaci na místě zachytili fotografové eXtra.cz.


Fico zneužil projev k svátku na šíření nenávisti, zní z opozice

Bratislava - Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Karlovy Vary - Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným...


Spolu půjde do voleb kompletní jen ve čtyřech krajích. Jinde se nedohodly všechny strany

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 budou v zářijových krajských volbách kandidovat společně ve čtyřech regionech. Společnou kandidátku utvořili ve Středočeském kraji, Libereckém kraji, na jihu Moravy a v Moravskoslezském kraji. V dalších osmi krajích se na spolupráci dohodly alespoň dva ze tří subjektů tvořících vládní koalici Spolu. Pouze ve Zlínském kraji bude každá z těchto stran na jiné kandidátce.


K Babišově a Orbánově partě se přidá krajní pravice z Nizozemska. Wilders podpořil Ukrajinu

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Vstup dnes oznámila i euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana.


Počasí: Česko dnes zasáhnou silné bouřky

Meteorologové na svém webu rozšířili výstrahu před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, silným větrem a kroupami. Bouřky hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, přičemž v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být obzvláště intenzivní.


Z magnetofonových kazet vytváří Pražák designové peněženky. Nápad vznikl z nouze

Před lety zažíval Franišek Hanf z Prahy krušné období, kdy mu chyběly peníze na vánoční dárky. Z nouze však vznikl originální nápad. Posbíral doma starý materiál a začal vyrábět designové předměty. Dnes dokáže během pár minut vykouzlit ze staré magnetofonové kazety třeba netradiční peněženku.


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


Vstup Ukrajiny do NATO se stává realitou. Na summitu zazní konkrétní kroky

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Co má společného město Chrast s knihou Codex gigas

Na úpatí Českomoravské vrchoviny se rozprostírá město Chrast, jehož historie se začala psát ve 2. polovině 13. století. Za jeho založením stáli nejspíš mniši z Podlažického kláštera, který se do českých dějin zapsal jako místo vzniku jedné z největších rukopisných knih světa Codex gigas. Historické jádro Chrasti je městskou památkovou zónou.


Tragické následky bouřek: Větev zabila muže na Nymbursku, na dva lidi v Praze spadl strom

V pražské ulici U kempinku došlo v sobotu k pádu stromu na dvě osoby. Lehké poranění utrpěla mladá žena. Zhruba 30letého muže s mnohočetnými poraněními museli záchranáři uvést do umělého spánku. Informovala o tom záchranná služba na sociální síti X. Kvůli bouřkám, které v sobotu prošly Prahou, vyjížděli hasiči ke 12 událostem. Tragické následky měla bouřka na Nymbursku. Padající větev tam zabila postaršího muže.


AfD ukazuje svou tvář. Cestu Orbána do Moskvy má za mírovou iniciativu

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) označila páteční cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mírovou iniciativu". Uvedl to server Yahoo.


Česko zasáhly bouřky. Supercely postupují od západu k východu, budou padat kroupy

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které se na naše území dostávají z Německa a posouvají se na východ.


Stojíme za vámi proti ruské agresi. Starmer slíbil Ukrajině britskou podporu

Londýn bude nadále podporovat Kyjev proti ruské agresi, slíbil nový britský premiér Keir Starmer v pátečním telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Zelenskyj poděkoval za pokračující britskou podporu. Informoval o tom server BBC.


Česko přestalo uznávat ruské nebiometrické pasy. Ruští občané s tímto pasem budou v ČR nelegálně

Česká republika přestala uznávat nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané, kteří mají tento pas, budou v ČR pobývat nelegálně. Co vedlo vládu k tomuto rozhodnutí?


Po pádu ve sjezdu zemřel při závodě Kolem Rakouska norský cyklista Drege

Kals (Rakousko) - Norský cyklista André Drege přišel o život v dnešní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy, Drege jel podle rakouských médií ve skupince uprchlíků.


Schůzka Orbána s Putinem v Moskvě? Je dobře, že se někdo snaží o dialog, oceňují členové ANO

Je dobře, že se někdo snaží o dialog s Ruskem, každá debata o ukončení války dává smysl. Tak oslovení představitelé ANO pro CNN Prima NEWS zhodnotili setkání Viktora Orbána s Vladimirem Putinem v Moskvě. Západní lídři upozorňují, že maďarský premiér jednal s šéfem Kremlu bez mandátu NATO či EU.


Starmer ruší deportace migrantů do Rwandy a bude dál podporovat Ukrajinu v boji s Rusy

Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Wilders se chce v europarlamentu přidat k Babišovi a jeho vznikající frakci Patrioti pro Evropu

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


BagárovÁ v O2 areně NEVYSTOUPÍ: Mareš prozradil, KOLIK lístků se prodalo... To je BÍDA!

Monika Bagárová v pátek slaví kulaté 30. narozeniny. Je začátek léta, během kterého měly původně vrcholit přípravy na její velký koncert v O2 areně. Show se ale nakonec neuskuteční. Prsty v organizaci měl i Leoš Mareš, který se dnes zpěvačce znovu omluvil.


NATO představí na summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


V pražských Řepích někdo střílel. Lidé utíkali, zasahovala policie se samopaly

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


VIDEO: Thunbergovou při protestu v Haagu zadržela policie, ta nasadila i vodní děla

Švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou v sobotu zatkla nizozemská policie poté, co společně se členy uskupení Extinction Rebellion zablokovala rušnou dopravní křižovatku ve městě Haag. Protestující tím podle svých slov chtěli vyjádřit nesouhlas s čerstvě jmenovanou nizozemskou vládou, která dle jejich názoru nebude dělat dost pro boj s klimatickou změnou. Akce a blokády chtějí pořádat celé léto po Evropě a USA.


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.


Ekumenickou bohoslužbu v Husinci navštívilo asi 100 lidí

Husinec (Prachaticko) - V Husinci na Prachaticku se dnes konala ekumenická bohoslužba. Byla součástí tradičních Husových oslav, které jsou pravidelně spojené s pietou i kulturním programem. Příští rok, kdy uplyne 610 let od upálení církevního reformátora Jana Husa, budou oslavy větší. Pořadatelé chtějí, aby se jich zúčastnili i čeští vrcholní politici. ČTK to řekla Ludmila Pánková, starostka Husince, který je Husovým rodištěm. Od roku 1990 je 6....


Kvíz Mistr Jan Hus trpěl za pravdu. Otestujte se, co víte o slavném reformátorovi, který byl upálen

Mistr Jan Hus, jedna z nejvýznamnějších osobností českých dějin, byl významným českým kazatelem, teologem a reformátorem, jehož myšlenky a činy měly hluboký dopad na českou společnost i na vývoj evropské reformace. Každý rok si 6. července český národ připomíná jeho upálení.


Noční můra na letišti v Turecku: České rodině nechtěli do letadla vzít děti

Čeští turisté, kteří se před pár dny vraceli z turecké Antalye, zažili na letišti nepříjemné překvapení. Společnost Smartwings jim na palubu letadla odmítla pustit děti do 15 let s odůvodněním, že jejich letenky nejsou v systému.