BěLORUSKO SE ZúčASTNí JADERNéHO CVIčENí SPOLU S RUSKEM, OZNáMIL PUTIN

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

V pondělí nařídil ruský prezident Vladimir Putin jaderná cvičení na svém území, což vyvolalo obavy z použití těchto zbraní v konfliktu na Ukrajině.

Dnes oznámil, že se cvičení spolu s Ruskem zúčastní i Bělorusko. Tyto manévry budou rozděleny do tří etap a budou probíhat na jihu Ruska, informuje agentura Reuters.

"Pořádáme je pravidelně," uvedl dnes Putin a dodal, že tentokrát se konají ve třech etapách a ve druhé etapě se k nim připojí také běloruští kolegové. Podle ruského prezidenta jde již o třetí takové cvičení.

Nestrategické jaderné zbraně, známé také jako taktické, jsou určeny k použití na bojišti prostřednictvím raketových střel. Jsou méně ničivé než strategické jaderné zbraně, které slouží k vyhlazení celých měst, a dosud nebyly použity v boji.

Podle běloruského ministerstva obrany se náhlá kontrola nosičů nestrategických jaderných zbraní provádí v souladu s příkazem prezidenta. Inspekce bude zahrnovat "plánování, přípravu a použití úderů s taktickými jadernými hlavicemi" a bude do ní zapojena letka letadel Su-25.

Bělorusko sice nemá vlastní jaderné zbraně, ale loni souhlasilo s umístěním ruských taktických hlavic na svém území.

Putin po začátku konfliktu na Ukrajině zintenzivnil svou jadernou rétoriku a v únorovém projevu k národu varoval před "reálným" rizikem jaderné války.

Rusko loni odstoupilo od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT) a také od klíčové dohody o snížení počtu zbraní se Spojenými státy.

2024-05-09T13:35:01Z dg43tfdfdgfd