Zprávy

Trending:


Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Operátoři ostře o nových poplatcích za ČT: Bezbřehý chaos a zásah do soukromí zákazníků

Mobilní operátoři se postavili proti novele zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Nelíbí se jim pasáž, podle níž by museli na vyžádání podávat informace o svých zákaznících. Veřejnoprávní televize touto cestou chce zjišťovat, kdo musí platit koncesionářské poplatky. Nová legislativa totiž počítá s tím, že zmíněnou povinnost by měly všechny domácnosti s připojením k internetu. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) návrh způsobí...


Čína jako kovová velmoc. Peking hromadí důležité zdroje, pro Západ je to problém

ANALÝZA. Může se to zdát jako nezajímavé dění, hemžení jedniček a nul na vzdálených světových burzách. Ve skutečnosti to má potenciál ovlivnit i život v České republice. Data potvrzují, že Čína v posledních měsících hromadí zásoby kritických komodit, především pak mědi. Graf cen mědi na londýnské burze letí od února strmě vzhůru. Aktuální ceny se blíží až


Fico absolvoval CT vyšetření a lékaři odstranili odumřelou tkáň

Bratislava - Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři mu odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, šéfka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný.


Ruská armáda se u Charkova protlačila o 10 kilometrů. Ukrajinské jednotky ofenzivu zastavily

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Český Ken skončil v krvi po zákroku policie, všemu přihlížel jeho malý syn. Zásah šetří GIBS

Modela a majitele kliniky plastické chirurgie Roberta Paulata, který si vysloužil pro svůj zjev přezdívku český Ken, údajně bezdůvodně napadl policista před jeho vlastním domem v obci Hlubočinka a všemu přihlížel jeho tříletý syn. Po nedorozumění skončil v poutech na zemi, přičemž utrpěl krvavá zranění v obličeji. Policie v pátek dopoledne uvedla, že případ si přebírá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na případ upozornil server Prima Ženy.


Loď, jež podle Madridu veze munici pro ČR, v Cartageně nezakotví, ač povolení má

Madrid/Praha - Posádka lodi Borkum, která podle španělské vlády veze vojenský materiál do České republiky, se rozhodla vynechat mezipřistání v Cartageně, informoval dnes deník El País. Podle Madridu má loď veškerá povolení, její vstup do jihošpanělského přístavu ale žádaly zablokovat některé místní levicové strany. Tvrdily totiž, že konečným příjemcem munice bude Izrael. Jiné lodi, Marianne Danica, která veze zbraně do Izraele, španělská vláda...


Jak předejít napadení? Nový výzkum ukázal, že predátor si oběť vybírá podle chůze

Studentka forenzní psychologie nedávno na TikToku sdílela důležité informace, které by měly znát všechny ženy. Popsala specifické signály, které si podle vědecké studie mužští predátoři hledají, když si vybírají oběť.


Expert k průměrné výši škod při silničních nehodách


Útok na politika v Německu: Poslanec AfD dostal popelníkem do hlavy. Skončil v nemocnici

Terčem útoku se během noci na dnešek v hospodě na severu Německa stal politik Alternativy pro Německo (AfD). Agresor udeřil zemského poslance pravicově populistické strany Martina Schmidta popelníkem. Politik utrpěl poranění hlavy a noc strávil v nemocnici. Informuje o tom rozhlasová a televizní stanice NDR, podle níž je to už několikátý politicky motivovaný útok před červnovými volbami do Evropského parlamentu.


Smrtící přesnost špionážních letadel

Vývoj leteckého průzkumu sahá až do konce 19. století, kdy se k průzkumu dělostřelectva a pohybu vojsk na bojištích používaly upoutané pozorovací balony. Ale teprve během první světové války se myšlenka využití letadel k průzkumu válečného konfliktu skutečně prosadila. Za druhé světové války byl přesný letecký průzkum zodpovědný za určení polohy nepřátelských děl a raketových odpalovacích stanovišť. Později, v době vrcholící studené války, špionážní letadla vytipovala rakety umístěné na Kubě. Létání nad nepřátelským územím vyzbrojené kamerami místo zbraní však vyžadovalo výjimečné letecké umění a mimořádnou odvahu, přičemž piloti měli velkou šanci být sestřeleni ještě před stisknutím spouště. Jejich příběh je výjimečný příběh o povinnosti a odhodlání, stejně poutavý jako samotná historie válečné letecké fotografie. Proklikněte se a zaměřte se na nebezpečné dovednosti válečného leteckého průzkumu.


Atentát na Putina? Šéf Kremlu se bojí, ve hře má být otrava jedem nebo sestřelení letadla!

Ruský prezident Vladimir Putin se bojí létání, aby jeho letadlo nebylo sestřeleno, tvrdí novinář Ilja Rožděstvenskij z nevládní organizace Dossier Centre. O jeho strachu z atentátu promluvil také Putinův bývalý spolužák z Vysoké školy KGB Jurij Švec. Podle něj se ruský prezident bojí otravy jedem ze svého úzkého okolí. Informoval o tom britský deník The Mirror.


O vyloučení Novotného bude vedení ODS jednat po eurovolbách

Praha - Širší vedení vládní ODS zváží, zda má kvůli výrokům vyloučit starostu pražských Řeporyj Pavla Novotného, po evropských volbách. V uplynulém týdnu se předsednictvo strany v čele s premiérem Petrem Fialou usneslo, že Novotného výroky jsou lidský nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS. Pravomoc vyloučit člena strany má výkonná rada. Ta byla svolána na úterý 11. června, řekl ČTK mluvčí občanských demokratů Jakub Skyva.


Detaily Ficovy druhé operace: Odstranili mu odumřelou tkáň po střelné ráně, je při vědomí

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři mu odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na brífinku to oznámila Miriam Lapuníková, šéfka nemocnice v Banské Bystrici, kde je slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný.


Šéf sudetských Němců Posselt varoval před nacionalismem, který ohrožuje Evropu

Augšpurk (Německo) - Evropskou unii a její demokracii ohrožují nacionalisté. Před dnešním začátkem sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) to prohlásil nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Vyslovil také obavy z polarizace společnosti, která na Slovensku vyústila v postřelení premiéra Roberta Fica. Tomu popřál Posselt brzké zotavení.


Policisté ve Francii zastřelili muže, který chtěl podpálit synagogu


Mladík ubodal kvůli absencím ve škole příbuzného. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Za vraždu a pokus o ni sedm let za mřížemi. Soud v Liberci vynesl verdikt v případu mladistvého pachatele. Mladík, kterému ještě nebylo osmnáct let, zavraždil vloni podle obžaloby v Jablonci nad Nisou člena své rodiny a dalšího zranil. Rozsudek není pravomocný.


Obrovský průšvih, útok na Fica poslouží Česku jako výukový materiál, říká šéfochránce

Deník Aktuálně.cz mluvil o atentátu na slovenského premiéra s ředitelem Ochranné služby policie Jiřím Komorousem.


Putin a Si Ťin-pching mají spolu lásku z rozumu, říká Andor Šándor a vysvětlil, proč jel šéf Kremlu do Pekingu

Vladimir Putin nečekaně zavítal do Pekingu navštívit svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga. "Já si myslím, že ty vztahy se zlepšily tou válkou na Ukrajině. Řekl bych, že jsou láskou z rozumu, nikoliv ze srdce. To je velmi podstatné. Rusové navíc pustili Čínu jako další zemi do využívání Arktidy. To může být dar Ruska za pomoc Číny ve válce na Ukrajině nejen materiální, ale i diplomatickou," komentuje cestu pro eXtra.cz bezpečnostní poradce Andor...


Stát chce v aukci prodat bývalý vládní zámek Štiřín. Minimální cena je 3,3 miliardy korun

Stát nabízí k prodeji areál zámku Štiřín nedaleko Prahy, minimální cena činí 3,3 miliardy korun. Oznámil to dnes v tiskové zprávě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), podle kterého je cena Štiřína dosud nejvyšší vyhlášenou minimální cenou prodávaného majetku za dobu fungování úřadu. Prodej se uskuteční formou elektronické aukce, která začne 11. září ve 12:00 a skončí 13. září rovněž v poledne.


Požár skladu olejů v Kladně policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Kladno - Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Pracuje se dvěma verzemi - nedbalostní či úmyslné jednání. Dnes ještě ohledávají místo požáru kriminalisté i odborníci z Technického ústavu požární ochrany. ČTK to řekli kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová a mluvčí středočeských hasičů Dominik Pěnička.


Zvenčí nehostinná pobřežní pevnost je uvnitř pohádková

Pevnost postavená za dob napoleonských válek v 19. století zvenčí příliš nezaujme. Kruhovitý bunkr ale ukrývá nečekané pohodlí v typickém anglickém stylu.


Vojenská tajemství, která vláda USA nechce, abyste znali

Americká armáda má spoustu dobrých důvodů, proč své operace držet stranou od veřejnosti. V minulosti se však dopouštěla chyb, když nechala proklouznout temnou stránku své práce a zmařila pokusy o její utajení. V některých případech existují nezvratné důkazy, které odhalují děsivá tajemství, v jiných případech veřejnost využívá střípky uniklých informací k sestavování teorií. Podívejte se na některé oblasti a operace prováděné americkou armádou, které měly zůstat utajeny, a na konspirační teorie, kterým mnozí Američané věří.


Finalistka Miss Vanesa o tragické smrti maminky: Umlátil ji cyklista, dostal směšný trest

Některé příběhy rvou srdce. K těm patří bezesporu i ten Vanesy Červové, jenž oblétl sociální sítě. Společně s maminkou je napadl cyklista, který matce způsobil natolik závažná zranění, že jim v nemocnici podlehla. Dotyčnému byl vyměřen trest pouhé tři roky. Zcela zoufalá Vanesa, která kvůli naprosto zbytečné potyčce přišla o svou nejbližší osobu, tak doufá, že by na podobné případy mohla upozornit.


Slavné osobnosti, které zemřely na koronavirus

V tomto článku vzpomínáme na osobnosti, které podlehly koronaviru a opustily nás. Prohlédněte si galerii a vzdejte hold významným lidem, kteří se stali obětí koronaviru.


Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci.


Klíčové příběhy z Bible se opravdu staly: Bylo zemětřesení i zničení Jeruzaléma

Osídlení i zničení Jeruzaléma před více než 2 500 lety tak, jak tvrdí Bible, bylo skutečné. Vědci pomocí radiokarbonového datování a moderních technologií potvrdili některé události popsané ve svaté knize. Část expertů však výsledky nepovažuje za stoprocentní a požaduje další analýzy.


Temu porušuje práva zákazníků: dTest podal na čínský obchod stížnost

Čínský obchod se vším možným Temu je stále trnem v oku evropským i tuzemským institucím. Stěžují si na něj provozovatelé menších obchodů. Oficiální stížnost teď na Temu podala spotřebitelská organizace dTest. Dle ní e-shop prokazatelně porušuje práva na ochranu spotřebitele. Souvisejicí články I přes pravidelné bezpečnostní aktualizace zůstává Windows zranitelný: jak je to možné, Microsofte? Google vydal nouzovou aktualizaci Chromu: nečekejte s...


Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video

Pasažéry během letu mířícího do New Yorku překvapil nečekaný jev, z ventilace se začala valit hustá mlha. Cestující postupně začali odhazovat své promočené oblečení, aby neprochladli, napsal Daily Mail. Jedna ze svědkyň si celou událost natočila a zveřejnila na sociálních sítích. O který let přímo šlo, neuvedla. Co zapříčinilo, že atmosféra v letadle připomínala džungli?


Dugovič o atentátníkovi na premiéra Fica


Policie pátrá po 86leté seniorce. Ztratila se při prohlídce zámku na Benešovsku

Středočeští policisté už den hledají 86letou seniorku. Ve čtvrtek se ztratila při prohlídce zámku ve Vrchotových Janovicích, které leží v okrese Benešov. Důchodkyně trpí stařeckou demencí. Policie požádala o pomoc veřejnost.


Čína spouští největší balíček pomoci realitnímu trhu, byty by mohly vykoupit místní samosprávy

Čína v pátek oznámila dosud nejrozsáhlejší balíček opatření na stabilizaci sektoru nemovitostí, který se dlouhodobě potýká s problémy a brzdí ekonomický růst v zemi. Místním samosprávám nyní čínská vláda povolí odkoupit některé domy za výhodnější ceny. V plánu má dále snižovat hypoteční sazby, zmírnit pravidla pro poskytování hypoték a slíbila zvýšit úsilí o dokončení již rozestavěných bytových domů. Oznámení přišlo v den zatím nejprudšího...


Křižovatka pro Slovensko. Atentát na Fica může přinést tvrdší cenzuru i řetězit násilí

Slovensko po atentátu na premiéra Roberta Fica stojí na křižovatce. Buď se podaří mimořádně napjatou náladu ve společnosti utišit, anebo se roztočí další kolotoč násilí. Na Slovensku se bojí příchodu cenzury, Evropa se pak podle expertů děsí propuknutí otevřeného konfliktu.


Proruská vláda nás nezlomí, chceme do Evropy, říká bývalý gruzínský ministr

ROZHOVOR. Gruzií v posledních týdnech zmítají masové protesty, které se tamní vládní strana proruského oligarchy Ivanishviliho snaží potlačit. Spouštěčem protestů se stal zákon o cizích agentech, který by – podobně jako třeba i na Slovensku – ochromil fungování občanské společnosti a médií. „Bojujeme za naši evropskou budoucnost. Podzimní volby budou referendem o dalším směřování naší země,“


Charkov ve čtvrtek zažil nejdelší letecký poplach od začátku ruské invaze

Charkov (Ukrajina) - Ukrajinské město Charkov, které se nachází jen několik desítek kilometrů od hranice s Ruskem, ve čtvrtek zažilo nejdelší letecký poplach od začátku ruské invaze. Server The Kyiv Independent dnes píše, že trval více než 16 a půl hodiny, úřady ho odvolaly teprve dnes kolem 01:00 místního času (kolem půlnoci SELČ). Ukrajinská armáda mezitím informovala o sestřelení všech 20 útočných dronů, které podle ní Rusko vyslalo v noci na...


SACEUR: Ruská armáda nemá dost sil na průlom v Charkovské oblasti

Ruská armáda nemá dostatečný počet pozemních sil k dosažení strategického průlomu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) Christopher Cavoli, agentura Reuters.


Kovanda: Ukrajinci za bytovou krizi nemohou. Česko na jejich přítomnosti vydělává

Od letošního roku česká ekonomika na ukrajinských uprchlících vydělává. Rozdíl mezi dávkami v nouzi a tím, co pracující Ukrajinci do státní kasy přinesou, činí za první kvartál roku 2024 tři miliardy korun. Dávky v současné době čerpá pouze 25 procent nejzranitelnějších uprchlíků. V pořadu Svět financí s Trinity Bank to řekla analytička ministerstva práce a sociálních věcí Magdalena Klimešová. S přínosem ukrajinských uprchlíků pro českou...


Vlastimil Harapes zkolaboval před domem týden před smrtí: Zdravotní problémy do poslední chvíle tajil

Baletní mistr Vlastimil Harapes (†77) špatně dýchal a kašlal, i z toho důvodu byl odvezen do Fakultní nemocnice v Motole. Tam mu lékaři našli nádor, který se nacházel v plicích, a to velmi blízko srdce. I z důvodu umístění nebylo možné mu nádor vyoperovat. Později navíc zjistili, že má metastáze i v dalších orgánech. Poslední chvíle života trávil ve společnosti lidí, kteří tak neměli nejmenší tušení, co se děje, jak píše Blesk.


Fico schytal čtyři kulky, je to s ním vážné. Bude se asi učit některé věci znovu, řekl Kaliňák

Zraněný slovenský premiér Robert Fico, který se stal ve středu terčem atentátu, se stále zotavuje v nemocnici. Podle nově zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho bude o dalším postupu v pondělí rozhodovat lékařské konzilium. Pellegrini také médiím sdělil, že Fico si útok pamatuje a netrpí šokem, jaký oběti při podobných situacích občas mívají, kdy některé události zapomenou. Informoval o tom web Pravda.


Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.


Čeští policisté se budou zabývat dvěma příspěvky schvalujícími útok na Fica

Praha - Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Vyhodnotili je jako trestněprávně relevantní. Dnes to uvedli na síti X. Upozornili, že ne každé vyjádření naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, u každého komentáře ověřují především kontext. Za schvalování trestného činu mohou soudy pachateli uložit až roční vězení.


Zvířata, která se páří se stejným pohlavím

Stejnopohlavní partnerství je běžné u všech hlavních skupin živočišných druhů v téměř všech zeměpisných oblastech světa. Vědci plně nechápou evoluční důvody, proč se zvířata páří se stejným pohlavím, ale je to zjevně v živočišné říši rozšířené chování. Zde v galerii se dozvíte, která zvířata se páří se stejným pohlavím.


Na Slovensko sedl mrak nenávisti a zloby. Změna bude těžká, říká Mikloško

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Předseda prvního svobodně zvoleného slovenského parlamentu po roce 1989 František Mikloško je jako křesťanský politik už přes tři desetiletí nepřehlédnutelnou postavou slovenské politiky i veřejného života. Jako doyen zahajoval loni zasedání současného slovenského parlamentu. Slovenskou národní radu však dnes vidí stejně jako slovenskou politiku - jako místo s velkou negativní energií. Ze situace po atentátu na...


Ostravský dům nechtěl nikdo zachránit, přitom je z něj dnes dokonalý domov a za minimální náklady

Díky odvaze minimalizovali zásahy do původní struktury a ostravský dům nejen přežil, ale září v novém světle! Přečtěte si příběh, jak se podařilo zachránit kulturní dědictví.


Důvěrná slova Karla III. o rakovině unikla na veřejnost! Král přiznal, co mu je

Na veřejnost unikla slova z důvěrného rozhovoru Karla III. s jinou osobou, v němž panovník mluvil o svém boji s rakovinou, který v napětí sleduje celý svět. Monarcha se přiznal, co přesně ho trápí. S čím se potýká?


Školačka z Hradce po snězení bonbonu: Kolaps! Zhroutila se na toaletách

Zvědavost se krutě nevyplatila žačce druhého stupně základní školy v Hradci Králové. Ochutnala bonbony, které obsahovaly muscimol, látku vyskytující se v muchomůrkách. Děvče ve škole zkolabovalo, hodinu proleželo na toaletách, než se spolužačky odhodlaly vše říct učitelce. Ta hned zalarmovala záchranáře.


Ohořelé zbytky ruských stíhaček. Fotky ukazují sílu zbraní z USA po ukrajinském útoku na Krym

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci na středu zničeny dvě ruské stíhačky MiG-31. Původní zprávu webu Meduza potvrdily satelitní snímky, které sdílela stanice CNN. Na základnu měla zaútočit ukrajinská armáda střelami dlouhého doletu ATACMS. Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že protivzdušná obrana tehdy zničila deset střel stejného typu.


USA razantně zvyšují cla na čínské výrobky. Číny má dost i EU

Americký prezident Biden se rozhodl pro dramatické zvýšení cla na některé čínské výrobky. O něčem podobném uvažuje i Evropská Unie a je to i v souladu s postojem Donalda Trumpa. Ať již tak v listopadu ve Spojených Státech vyhraje kdokoliv, na nastoupeném trendu se nic měnit nebude. Jsme na začátku plnohodnotné obchodní války západu s Čínou?


Krizová záchrana pro tvrdé a nesavé ručníky: Pomůže šálek octa

Krizová záchrana pro tvrdé a nesavé ručníky: Pomůže šálek octa. Představte si, že se zabalíte do ručníku, který je hebký jako obláček a svěží jako jarní vánek. Zní to luxusně, že? Často se však stává, že naše domácí ručníky začnou být časem drsné a méně savé, což může snižovat naše pohodlí.


Nejstarší zvířata na naší planetě

Na naší planetě už mockrát došlo k vymírání živočichů, ale mnoha druhům se podařilo přežít a prosperovat až do dnešních dnů. Tito živočichové žijí na naší planetě již miliony let a je dost možné, že přežijí i nás, lidi. Chcete o těchto tvorech vědět více? Klikněte na článek a čtěte!