BOJUJíCí MNIšI SKUTEčNě EXISTOVALI. PO JEJICH BOKU BRáNILA HRAD I „STřEDOVěKá AMAZONKA“

Odborníci ve Španělsku objevili ostatky ženy, která nejspíš padla v bitvě spolu s bojujícími mnichy Řádu calatravských rytířů. Celkem 25 koster nesoucích znaky sečných a bodných poranění zkoumali vědci na hradě Zorita de los Canes v provincii Guadalajara a výsledky zveřejnili v odborném časopise Nature.

Vědecká komunita je z nálezu nadšená. „Je to vůbec poprvé, včetně Blízkého východu, kdy se podařilo přesvědčivě identifikovat bojující mnichy,“ řekl Newsweeku archeolog z německého Institutu Maxe Plancka a vedoucí studie Patxi Pérez Ramallo. Nicméně přesná identita ženy stejně jako jejích spolubojovníků zůstává nadále záhadou.

Řád calatravských rytířů vznikl v roce 1158 jako vojenská odnož cisterciánského řádu. Úkolem bojujících mnichů bylo bránit zbytky Španělska před Maury postupujícími od jihu. Armády Umajjovského chalífátu překročily Gibraltarskou úžinu v 8. století, svedly s Vizigóty a Franky množství bitev a na Pyrenejském poloostrově založili prosperující říši známou v arabském světě jako al-Andalus.

Vědci se domnívají, že křesťanští bojovníci ze Zorita de los Canes mohli být zabiti v bitvě u Alarcosu v roce 1195, případně v bitvě u Navas de Tolosa v roce 1212. V obou případech šlo o významné a krvavé střety mezi Maury a křesťany.

Špatně živená bojovnice?

Ostatky ženy pohřbené společně s více než dvěma desítkami mužů vyvolávají pochybnosti o tom, zda byl Řád calatravských rytířů čistě mužským. Podle Smithsonian Magazine je ale téměř jisté, že žena bojovala a zemřela po boku bojujících mnichů. Její kosti totiž nevykazují žádné známky srůstání nebo hojení ran.

Mohlo by vás také zajímat: Věrozvěsti Cyril a Metoděj: Bláznivé vědmy a marné hledání kostí

Podle jedné z teorií byla tajemná žena jako jedna ze služebnic v nouzi povolaná k obraně hradu napadeného Maury. Tuto tezi by potvrzovaly známky nižšího příjmu proteinů, než vědci pozorovali u jejích mužských spolubojovníků. Nicméně spoluautorka studie Carme Rissechová, antropoložka z jihokatalánské University of Rovira i Virgili, tvrdí, že kosti a klouby ženy-bojovnice nevykazují opotřebení spojené s roky podřadné práce a dřiny a rozdíl ve stravě může jednoduše vycházet z genderových poměrů ve středověké Guadalajaře.

Zdroj: Nature, Smithsonian Magazine, Newsweek

Video, které jste mohli minout: Jan Roháč z Dubé

2024-07-03T14:48:18Z dg43tfdfdgfd