BEKOVI PLATí STáT BYT NA BřEVNOVě ZA 57 TISíC. BYDLí DRáž NEž JEHO KOLEGOVé I SOUSEDé

Ministr školství Bek bydlí na pražském Břevnově v třípokojovém bytě za 57 tisíc korun.

To, že Bek bydlí v dražším bytě než ostatní ministři, vysvětluje tím, že jeho byt je větší. "Kdybych byl v Praze sám, tak mi stačí garsonka," řekl MF Dnes Bek, který bydlí v Praze s rodinou.

"Většina ministrů má bydlení, které odpovídá potřebě jednoho člověka, a já od začátku působení ve vládě potřebuji byt, který umožňuje fungování s rodinou, což je tři plus kuchyňský kout o osmdesáti metrech čtverečních," vysvětlil ministr.

Rezidence na Praze 6 je v realitních nabídkách označována jako luxusní. Někteří makléři ale za pronájem stejného bytu odhadují méně, než za kolik si ho pronajímá ministr.

Platíme méně, říkají sousedé

"Na základě dat, která máme, se částka za pronájem bytu v této lokalitě pohybuje od 25 tisíc do 45 tisíc korun," uvedla mluvčí M&M reality Karolína Václavková. Dodala ale, že při určování ceny záleží na dalších faktorech, jako je stav bytu a jeho vybavení.

"My máme podobný byt a vejdeme se do čtyřiceti tisíc," řekla deníku žena, která vyšla z vedlejšího vchodu, než bydlí ministr. I další soused řekl, že za pronájem bytu platí méně. "Jsem zhruba na polovině, ale můj byt je o něco menší," upřesnil muž.

"Je pronajatý od realitní kanceláře a výše nájmu odpovídá lokalitě," oponoval MF Dnes již dříve ministr Bek.

Ministr Bek má jako mimopražský politik na proplácení náhrad na přechodné ubytování nárok ze zákona. Podobně jako poslanci. Zatímco oni ale mohou čerpat maximálně 20 500 korun měsíčně, pro ministry žádný strop neexistuje. 

2024-04-17T11:08:38Z dg43tfdfdgfd