BABIš A DOSTáLOVá S RUSKýMI VLAJEčKAMI? BYLA TO NADSáZKA, HáJí GRAFIKU FIALA

Kritiku od opozičních stran, jejich voličů i prezidenta Petra Pavla si vysloužila webová grafika, kterou vytvořil volební tým koalice SPOLU na adresu hnutí ANO. Zobrazovala expremiéra a šéfa strany Andreje Babiše a poslankyni a lídryni kandidátky do eurovoleb Kláru Dostálovou. Oba politiky grafika vyobrazila s ruskými vlaječkami na tvářích a nápisem Rusko, pro tebe všecko. Předseda vlády Petr Fiala ale kritiku odmítá. Podle něj šlo o nadsázku a navíc jen slabý odvar toho, čím nejsilnější opoziční hnutí vládní koalici soustavně torpéduje. V debatě Deníku řekl, že vnímá, že je dnes a denně terčem útoků, které oslabují politickou kulturu v Česku a nahrávají Rusku.

Premiér v debatě odmítl, že by koalice Spolu rozjela antikampaň zaměřenou na dehonestaci politických soupeřů. „Naše kampaň je celá pozitivní, objíždíme Českou republiku, mluvíme s lidmi a nabízíme jim náš program,“ prohlásil.

Podle něj se ale v postojích a názorech hnutí ANO proruské tóny čas od času silně ozývají. Upozornit na to podle Fialy není nic špatného.

Kritici ovšem tvrdí, že koalice SPOLU grafikou, kde pod nápisem „Rusko, pro tebe všecko“ vyobrazuje šéfa hnutí Andreje Babiše a lídryni v eurovolbách Kláru Dostálovou s ruskými vlaječkami na tvářích, překročila meze vkusu i korektnosti. Krok zkritizoval například i prezident Petr Pavel. „Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ řekla hlava státu.

Co na záznamu debaty s premiérem Petrem Fialou najdete:

  • Oslavy Dne vítězství 8. května by se rušit neměly
  • Jak je to s odstraňováním sovětských soch a pomníků
  • Antikampaň trojbloku Spolu před eurovolbami. Jak to s ní bylo?
  • Jak to bude s novým velvyslancem v Moskvě
  • Změny na postu ministra pro vědu
  • Peníze na vědu

Politická kultura

Premiér Petr Fiala je rád, že grafika rozproudila debatu o úrovni politické kultury v Česku. Ta podle něj není dobrá. I proto, že hnutí ANO opakovaně na předsedu vlády nevybíravě útočí. „Ať se někdo podívá na stránky a sociální sítě Andreje Babiše a hnutí ANO, kdo vede negativní kampaň. Každý den je tam osobní útok na mě, každý den je tam zpochybňování toho, co dělá Česká republika ve prospěch Ukrajiny. Byla to určitá nadsázka, ale mám-li toto hájit, nemám s tím žádný problém,“ řekl Fiala ke grafice.

Zmínil, že je ze strany hnutí ANO a jeho politiků neustále označován za proukrajinského premiéra nebo za politika, který zavléká Česko do války. Připomněl také dehonestaci muniční iniciativy Česka, jež se snaží pro Ukrajinu sehnat zásoby potřebné a nedostatkové munice. I když to tak možná Babiš a jeho spolupracovníci nemyslí, takový stav podle Fialy vyhovuje Rusku.

2024-05-09T11:43:34Z dg43tfdfdgfd