Až 300 TISíC MěSíčNě A DALší ODMěNY. PODíVEJTE SE, ZA CO A KOLIK VYDěLáVAJí EUROPOSLANCI

Čeští europoslanci si po volbách v červnu rozdělí celkem 21 křesel. Jejich plat je přitom mnohem štědřejší než třeba u poslance českého parlamentu nebo senátora. Měsíčně mají pobírat více než 300 tisíc korun.

Základní suma očištěná od daně činí 7 853 eur, v přepočtu téměř 200 tisíc korun. To ale není zdaleka všechno. Za den strávený v europarlamentu, pokud zasedá, má politik nárok na diety ve výši zhruba 8 800 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura chce zrušit resort Pirátům. Nechme jen ten pro hledání národního ptáka, opáčil Bartoš

Europarlament kryje svým poslancům i další výdaje. Hrazené mají například cestovní náklady, které jsou spojené s prací, nárok mají také na lékařské výlohy. Celkem si tak poslanec měsíčně může přijít klidně na částku přesahující 300 tisíc korun. Dalších více než 120 tisíc korun mají europoslanci k dispozici na provoz své kanceláře, vybavení nebo účty za telefon. Vše ale musí vyúčtovat.

Pokud se poslanec neúčastní více než poloviny zasedání, krátí se mu tyto náhrady na polovinu. Po skončení mandátu má poslanec ještě nárok až na dva měsíční platy, pokud byl ve funkci alespoň dva roky.

I důchod europoslanců stojí za to. Poté, co jim je více než 63 let, dostávají za každý odsloužený rok 3,5 procenta platu europoslance. Po odsloužení jednoho funkčního období, tedy pěti let, to dělá téměř 34 tisíc korun.

Europoslanci mají samozřejmě také své asistenty. Na ně má každý vyčleněno v přepočtu přes 700 tisíc korun měsíčně s tím, že jejich platy se řídí tabulkami. Jako své podřízené přitom nemohou zaměstnávat „své příbuzné“. Takovou situaci musel v minulosti řešit Marcel Kolaja od Pirátů, který ze své asistentky udělal svou manželku.

A nejvyšší číslo úplně nakonec. Roční rozpočet Evropského parlamentu je 2,247 miliardy eur, v přepočtu téměř 57 bilionů korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klima je náš největší problém, tvrdí Hladík. Není, evropské zákazy nás zničí, varuje Dostálová

2024-04-16T07:22:07Z dg43tfdfdgfd