A ZNOVU: NOVý ZPůSOB PODVODU. ZLOčINCI SE VYDáVAJí ZA VAšE PřáTELE

Nejen banka ČSOB varuje před útoky, s nimiž se potýkají lidé na všech běžných sociálních sítích. Dostávají totiž falešné zprávy od svých „blízkých“. Kyberútočníci se snaží prostřednictvím falešných zpráv od blízkých a přátel získat co nejvíce důvěrných informací. Cílem je samozřejmě získat přístup do internetového bankovnictví nebo údaje o kreditní kartě.

Nevěřte ničemu

Lidé si dost často nenechávají důvěrné informace jen sami pro sebe. Své piny nebo hesla k bankovním účtům ochotně sdělují dalším osobám, pokud si myslí, že jde o jejich blízké. Dost často na své neopatrné chování doplácejí.

Foto: Pixabay

Zprávy přicházejí třeba v podobě toho, že jste se stali výherci soutěže.  Bezprostředně poté se z vás podvodníci vydávající se za někoho z vašich kontaktů snaží vymáhat veškeré potřebné údaje.

Veškeré zprávy, které vám od vašich blízkých přijdou, nemusí být pravé. Vždy se ujistěte, zda-li se jedná o vaše skutečné blízké. Nebuďte tolik důvěřiví, ostražitost se v takových ohledech rozhodně vyplácí.

Útoků neustále přibývá

Počet podobných případů podle České bankovní asociace vzrostl meziročně až o 21 procent, postiženo bylo za první čtvrtletí celkem 20 723 klientů a škody se vyšplhaly až na neuvěřitelných 357,2 milionu korun. Vzhledem k tomu, že za celý loňský rok byly celkové škody 1,35 miliardy, v letošním roce se bude jednat o částku ještě vyšší.

Zdroje informací: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/novy-trik-kyberzlodeju-hlasi-csob-podvodnici-pisou-na-sitich-lidem-a-vydavaji-se_2405011220_kac

Náhledové foto: Pixabay

The post A znovu: nový způsob podvodu. Zločinci se vydávají za vaše přátele first appeared on Epeníze.

2024-05-07T15:13:16Z dg43tfdfdgfd