16 LET ZA POKUS O VRAžDU STAřEčKA (71)! ZBITý MUž PO úTOKU ODEšEL DOMů, PACHATEL SE ZADKEM NAPíCHL NA PLOT

Tehdy neznámý útočník jej z ničeho nic surově napadl, zlámal mu tři žebra, čelist a navíc jej obral o 12 tisíc. Takové odpoledne si v listopadu minulého roku prožil Jan V. (71), když se vracel z práce domů. Poté, co se na něm podnapilý Jan Č. (31) nechutným způsobem vyřádil, došel poškozený ještě domů, kde několik hodin nabíral síly, než se vrátil na místo činu, aby ze země sebral svůj telefon a incident ohlástil policii. Útočník u Krajského soudu v Praze vyfasoval šestnáctiletý trest za pokus o loupežnou vraždu.

Jen zázrakem přežil Jan V. brutální napadení, ke kterému došlo poblíž nádraží ve středočeském Nižboru. Jan Č. na nebohého seniora 13. listopadu minulého roku z ničeho nic zaútočil, když šel z práce domů. Poškozeného nejprve srazil k zemi pěstí a následně jej asi třináctkrát kopnul do hrudníku. „Dále po něm skákal snožmo s výskokem, útočil do doby, než se poškozený přestal bránit,“ uvádí obžaloba. Jan Č. poškozenému způsobil řadu pohmožděnin, zlomil mu tři žebra a čelist. „K usmrcení nedošlo pouhou shodou okolností,“ stojí v obžalobě.

Horor na hřbitově ve Slivenci: Prasečí hlava probodnutá nožem a auto polité „krví“!

Kromě brutálního napadení obžalovaný muž poškozenému také vzal peněženku se 12 tisíci korunami. Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodoval o tom, zda se jednalo o pokus o vraždu, nebo loupež s těžkým ublížením na zdraví, nakonec se přiklonil kvalifikaci loupežné vraždy ve stádiu pokusu. Za jeho skutky uložil Janovi Č. šestnáctiletý trest. 

„Jsem idiot“

Obžalovaný muž u soudu připustil, že to byl on, kdo poškozeného ohavným způsobem napadl, odmítl však, že by se z jeho strany jednalo o pokus o vraždu. Před soudem obžalovaný muž řekl jen dvě věty: „Ano, pana poškozeného jsem napadl, protože jsem idiot. Nesouhlasím s tou právní kvalifikací, ale napadl jsem ho,“ řekl Jan Č. a dále odmítl vypovídat.

Joop (†29) našel ve Vltavě smrt: Zdrcená rodina vypsala sbírku na převoz těla a pohřeb. Chce vědět, co se stalo

Poškozený muž si podle svých slov z útoku moc nepamatuje. Obžalovaného nikdy před tím neviděl, až zpětně se od známých dozvěděl, že má jít o problémového muže z vedlejší vesnice. „Nevím, proč to obžalovaný udělal, ani jak k tomu došlo. Mám jen útržkovité vzpomínky na to, že jsem doma zůstal ležet na posteli. Pamatuji si, jak vidím psa, který lízal krev z podlahy,“ uvedl poškozený muž.

Útočník ale zjevně narazil na muže s mimořádně tuhým kořínkem. Po surovém napadení se přes bolestivá zranění poškozený dopotácel domů, kde si několik hodin odpočinul. K útoku došlo po třetí hodině, kolem deváté večer se potom poškozený vrátil na místo, kde k napadení došlo. Na zemi našel svůj telefon a přivolal si pomoc. V záznamu hovoru, který byl u soudu přehrán, poškozený muž dokonce odmítl sanitku, přestože utrpěl zranění, se kterými ležel následující tři týdny v nemocnici.

Jen tři vagony, turnikety, ideologické názvy stanic. Jak vypadalo pražské metro, které slaví 50 let?

Útočník byl v inkriminovaný den silně opilý, nezávisle na sobě to potvrdilo několik svědků. Policie jej nakonec zadržela při přelézání plotu k azylovému domu, ve kterém se zasekl. „Byl tam zaseknutý v choulostivé poloze. Já jsem za klientem dojížděl do nemocnice, kde mu vyndávali z těla kousky plotu,“ vysvětlil jeho advokát Jaroslav Ortman. Do azylového domu se údajně chtěl vloupat, protože ztratil boty a byla mu zima. Při pokusu se ale hýždí napíchl na plot.

Že poškozený muž vyvázl živý a ještě navíc dokázal dojít domů a zpět na místo činu, byl malý zázrak. Potvrdilo to i znalecké zkoumání odborníka na soudní lékařství. Ten u soudu uvedl, že kdyby některé rány padly o pár centimetrů vedle, mohly jejich následky být fatální. „Bylo pro mě s podivem, že nedošlo k závažnějším poraněním,“ uvedl znalec, doktor Tichý.

Byl v dezolátním stavu!

Státní zástupce Matěj Kubica ve své závěrečné řeči navrhnul šestnáctiletý trest. Uvedl, že neshledal na straně obžalovaného žádné polehčující okolnosti. U soudu se podle něj podařilo prokázat, že útočník jednal v nepřímém úmyslu. Obhájce Jana Č. naopak navrhnul čin kvalifikovat jako loupež s těžkým ublížením na zdraví, v době činu byl podle něj úplně namol. „Obžalovaný byl v tak dezolátním stavu, že si nic nepamatuje, proto dnes ani nevypovídal,“ podotknul Hrubý.

Náročné vyprošťování u Prahy začalo! Prázdný vlak se řítil 100km rychlostí a pak vykolejil

Soud se přiklonil ke kvalifikaci loupežné vraždy hned z několika důvodů. Mimo jiné také proto, že když Jan Č. viděl bezvládně ležícího poškozeného, místo pomoci mu ukradl peněženku. „Je patrné, že k napadení došlo z důvodu snahy majetkově se obohatit,“ konstatoval předseda soudního seátu Jiří Wažik. Poškozenému rovněž uložil ambulantní léčbu kvůli závislosti na alkoholu. Žalovaná strana se proti rozsudku na místě odvolala.

2024-05-09T12:33:00Z dg43tfdfdgfd