ZAHáJENí PRAžSKéHO JARA BUDE PřEDCHáZET INTERAKTIVNí INSTALACE A VERNISáž

Praha - Zahajovacímu koncertu festivalu Pražské jaro bude 12. května předcházet interaktivní instalace Co Čech, to muzikant před Rudolfinem a vernisáž v Obecním domě. Expozice představí nový doprovodný projekt festivalu Art Salon Pražské jaro, v němž významní čeští výtvarní umělci zpracovali téma Má vlast. V Obecním domě festival zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka. Účast na zahajovacím koncertě přislíbil prezident Petr Pavel s manželkou Evou. V podání Berlínských filharmoniků zazní i fanfáry z opery Libuše. Novináře o tom dnes informoval ředitel festivalu Pavel Trojan.

Zahajovací koncert, který byl vyprodán během prvních dnů prodeje, mohou zájemci zhlédnout v přímém přenosu na velkoplošné obrazovce v parku na pražské Kampě. Letošní 79. ročník Pražského jara do 3. června přinese na pět desítek koncertů. Program se nachází na stránkách festivalu.

V neděli se před Rudolfinem otevře interaktivní instalace Co Čech, to muzikant připravená ve spolupráci s festivalem Signal. "Tvoří ji 16 světelných kmenů symbolického hudebního lesa. Přibližováním k jednotlivým sloupům se rozeznějí díla klíčových autorů letošního ročníku - melodie Vltavy ze Smetanova cyklu Má vlast, rozmanité hudební světy Miroslava Srnky a jeho díla Superorganisms nebo rytmy Vábení Kryštofa Mařatky. Svým pohybem mezi kmeny návštěvníci dotvoří jejich skladby a stanou se sami hudebními tvůrci," řekl ČTK zakladatel a ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Před večerním koncertem v Obecním domě se uskuteční vernisáž nového doprovodného projektu festivalu Art Salon Pražské jaro, pro který čeští výtvarní umělci Petr Nikl, Ivan Pinkava, Milan Grygar, Daniel Vlček, Jakub Roztočil a Ira Svobodová zpracovali téma Má vlast. Díla budou vystavena na koncertech v Rudolfinu a Obecním domě. V neděli 26. května kolekci vydraží při 91. aukci Galerie Kodl na Žofíně. Výtěžek bude věnován ve prospěch festivalu Pražské jaro.

Ambasadorem Roku české hudby na Pražském jaru bude dirigent Jakub Hrůša, který vystoupí kromě svých koncertů také na panelové diskusi 29. května v Obecním domě. Diskuse o fenoménu České republiky jakožto velmoci klasické hudby se uskuteční nejen za účasti umělců, ale i představitelů státu, ekonomů, filozofů, statistiků či mecenášů.

Novinkou letošního festivalu je program pro mladé publikum nazvaný SpringTEEN, jehož celodenní program se odehraje v prostorách Anežského kláštera a jeho zahrad. Ve Foru Karlín se uskuteční spektakulární koncert 11.000 strun s 50 současně znějícími klavíry.

Pokračuje tradice dirigentských debutů, kterou založil před deseti lety Jiří Bělohlávek. Letos se představí laureát prestižní britské soutěže Donatella Flick Competition, dirigent Jiří Habart. Stabilní platformou pro premiéry mladých skladatelů z Česka a Slovenska zůstává platforma Prague Offspring věnovaná soudobé hudbě.

Mezi koncerty, které vzbudily největší pozornost, jsou kromě zahajovacího večera návrat dirigentské legendy Ricccarda Chaillyho s Filharmonickým orchestrem milánské opery La Scala a vystoupení orchestru Národní akademie Svaté Cecílie s dirigentem Hrůšou. Na závěrečném koncertu 3. června zazní v provedení České filharmonie vedené Davidem Robertsonem také skladba Superorganisms, kterou zkomponoval Miroslav Srnka.

2024-05-09T11:50:12Z dg43tfdfdgfd