SOUROZENCI ULRYCHOVI V PLNéM DIVADLE OSLAVILI 60 LET SPOLEčNéHO HRANí

Brno - Vyprodané Mahenovo divadlo v Brně dnes tleskalo sourozencům Ulrychovým, kteří si letos připomínají 60 let společného vystupování. Oba navíc oslavili kulaté narozeniny. Zpěvačce Haně Ulrychové je 75 let, kytarista, zpěvák a skladatel Petr Ulrych má 80 let. Hned ze začátku Ulrych publikum upozornil na to, že v součtu sourozenci dovršili 155 let, což je zároveň číslo tísňové linky.

"To číslo nad námi visí jako Damoklův meč a připomíná, že podobná jubilea jsou křehká," uvedl Ulrych. Přesto ale spolu se sestrou stále aktivně koncertují. Program dnešního večera pojali v podstatě chronologicky. Hned jako první zazněla skladba Nechoď do kláštera z dob, kdy se Ulrychovi pohybovali na "bigbítové" scéně.

"Když jsme začínali, slovo rocker bylo ještě vzdálenou budoucností. My jsme byli prostě 'bigbíťáci'," řekl Ulrych. Do 60. let se sourozenci vrátili také třeba písní Nevidomá dívka. Ulrychová připomněla, že ji tehdy v Olomouci dostala přímo od autora, tedy písničkáře Karla Kryla.

Ulrychovi posledních 15 let střídají dvě koncertní sestavy, jednak kapelu Javory beat, jednak komornější sestavu Javory, která vznikla v 70. letech pod tlakem normalizačních zákazů. Dnes platila druhá možnost. Sourozence tak doprovázeli houslistka Kateřina Štruncová, cimbalista Dalibor Štrunc a baskytarista Jakub Šimáně. Zazněly starší i novější písně Javorů, většinou z autorské dílny Ulrycha, jenž nedávno ČTK v rozhovoru řekl, že sice usiluje o to, aby se koncertní program často měnil, ale publikum stejně očekává nejznámější písně.

"Když cítíte, jak najednou ta konkrétní píseň úplně přímočaře proudí do těch lidí a oni jsou šťastní, tak jim prostě nemůžete udělat to, že byste tyhlety písničky nějak hnidopišsky nehrál," uvedl v rozhovoru Ulrych. Vzpírá se žánrovému škatulkování své tvorby, dnes hovořil o "našich javorovských písničkách", které čerpají sílu z domácích hudebních kořenů.

Vydavatelství Supraphon připomnělo životní jubilea Ulrychových novým výběrem, který nabízí pod názvem Odkud a kam / To nejlepší 1969-2022. Sourozenci stále koncertují, v příštích týdnech míří například do Krnova, Hodonína nebo Kolína. Dnešní vystoupení sledovalo plné divadlo, což podle organizátora Filipa Habrmana znamená 667 návštěvníků.

2024-04-28T19:44:12Z dg43tfdfdgfd