PRAHA DOPLNí PLASTIKU MOSKVA-PRAHA NA ANDěLU VYSVěTLUJíCí TABULKOU

Praha - Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město zároveň spolu s dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše výtvarnou soutěž na úpravu reliéfu.

Stanice na lince B byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985, na její podobě se významnou měrou podíleli sovětští inženýři.

"Československo však bylo v té době okupováno Sovětským svazem a tím připraveno o svou suverenitu. Legenda o československo-sovětském přátelství byla proto vnuceným narativem sovětské okupační moci," píše se v dokumentu.

Zároveň vedení města podle dokumentu odsoudí nynější invazi Ruska na Ukrajinu."I přes rozpad Sovětského svazu dnes pokračuje Rusko ve stejných kolejích. Jednoznačně proto odsuzujeme válečné zločiny, která dnes páchá Rusko na okupovaných územích Ukrajiny, a proto nastal čas i k proměně tohoto výtvarného díla," píše se dále v dokumentu. Magistrát společně s DPP a GHMP připravují výtvarnou soutěž, která ploše s reliéfem určí novou podobu. Nachází se u výstupu Na Knížecí.

"Autoři díla jsou neznámí, přesněji, jedná se o kolektiv anonymních útorů, a proto je možné se bavit o takové možné intervenci. Připadá mi lepší dílo aktualizovat, a ne ho jen odstranit. Umělci budou reagovat na propagandistické umělecké dílo," řekl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09).

Nynější jméno Anděl dostala stanice nedlouho po pádu komunistického režimu, v únoru 1990. Plastika v ní ale zůstala i po několika rekonstrukcích stanice. O odstranění či úpravě kontroverzního díla odkazujícího na československo-sovětskou spolupráci v předlistopadové éře se v Praze mluvilo opakovaně i v minulosti. Dosud převážil názor, že dílo je součást historie a připomíná podíl sovětských odborníků na stavbě pražského metra.

2024-05-06T12:14:18Z dg43tfdfdgfd