MUZEUM V CHRUDIMI CHYSTá VýSTAVU ČESKOSLOVENSKé HRAčKY 2. POLOVINY 20. STOLETí

Chrudim - Vybavit si chvíle ze svého dětství budou moci návštěvníci výstavy Československé hračky druhé poloviny 20. století, která bude zahájena ve čtvrtek v 17:00 v Regionálním muzeu v Chrudimi. Ve dvou výstavních sálech návštěvníci uvidí stovky exponátů ze soukromé sbírky Ladislava Suchánka. Cílovou skupinou nejsou jen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, řekla ČTK ředitelka muzea Klára Habartová.

"Je to nejen pro děti, které v sezoně přijdou, ale i pro dospělé, které budou tvořit jejich doprovod. Je to přesně ta výstava typu To jsme doma měli taky, jak my říkáme," uvedla Habartová. Podle ní mají podobné expozice u veřejnosti velký ohlas.

Vystavena budou autíčka, panenky a jejich doplňky, stolní hry a další ikonické hračky z druhé poloviny 20. století. Mezi unikáty patří například první pásové autíčko na baterie z roku 1957, traktor na klíček z 60. let, který se dodnes vyrábí, nebo řada autíček Igra Old Timer. Lidé uvidí i gumové autíčko vyráběné firmou Baťa, kterých se mnoho nedochovalo, neboť se vlivem zpuchření materiálu časem rozpadají. Kromě autíček bude k vidění model železnice s elektrickými mašinkami a vláčky Merkur nebo modely letadélek. Na výstavě budou zastoupeny i hračky pro holčičky, třeba gumové panenky Zuzanka a František, které byly tehdy snad v každé domácnosti. Velice populární byly i chemoplastové kuchyňky a pokojíčky. Výstava také zahrnuje kolekci durolinových zvířátek, připomene postavičku Igráčka či Barumáčka. Pro srovnání budou vystavené i výrobky z Německa, Maďarska či bývalé Jugoslávie.

"Třeba já si pamatuji, že jsme měli doma tatru, s kterou jsem jezdila na pískovišti. Tady je v jiné barvě, já jsme měla žlutou s červenou výklopnou korbou. Co já jsme si s ní vyhrála s převážením písku! Vím, že kamarádka mi na auto strkala gumovou hračku a mě to hrozně rozčilovalo. Člověk si vzpomene na dětství a uvědomí si, jak stárne a že už to je minulost," řekla Habartová.

Pro děti bude v muzeu nachystán dětský koutek, kde si budou moci zahrát pexeso, případně si vytvořit své vlastní, skládat z kartonových cihel domečky či si v prázdninové dílničce na pokladně muzea pokreslit svoji látkovou tašku. Výstava potrvá do 22. září.

2024-07-03T09:51:46Z dg43tfdfdgfd