DOLNí VěSTONICE ROZEZNěL ZVUK DřEVěNýCH HRKAčEK, DěTI DODRžELY TRADICI

Dolní Věstonice (Břeclavsko) - Dolní Věstonice na Břeclavsku rozezněl zvuk dřevěných hrkaček, děti dodržely každoroční tradici. Velmi se na to těší a domlouvají se už dlouho dopředu, řekla ČTK Jarka Rajchlová z Věstonického spolku, který hrkání pořádá. Dlouholetá tradice připomíná období Velikonoc, kdy nevyzvánějí kostelní zvony, protože podle pověsti odletěly do Říma. Jejich zvuk tak nahrazují právě hrkači.

Podle tradice má hrkání od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty nahradit zvony. Původně jde o obřadní pochůzky chlapců, kteří v určitý čas hrkají, k čemuž jim slouží různé dřevěné nástroje od malých řehtaček až po pojízdné hrkající trakářky. Zvyk je stále živý na mnoha místech, především v menších obcích.

V Dolních Věstonicích tradici obnovili před 13 lety. "Děti už si to v podstatě organizují samy. Velmi se na to těší a domlouvají se dlouho dopředu. Obvykle jich chodí kolem patnácti, nejmladším jsou třeba jen tři roky," uvedla Rajchlová.

Děti se vždy rozdělí na dvě skupiny, které chodí po svých trasách. "Mají takhle pokrytou celou obec. A ví, kde mají zahrkat třeba o něco silněji," pousmála se Rajchlová. Děti mají k dispozici hrkající trakářky, a když jde větší skupina, rachot je opravdu silný. Hrkání pravidelně začínají ve čtvrtek v 18:00, v pátek jdou skupinky ve třech časech, následně v sobotu ráno a v poledne. "A potom si chodívají pro výslužku, dostávají bonbóny či nějaké penízky," popsala Rajchlová.

Hrkání je zvykem i v dalších obcích, a to nejen na jihu Moravy. Některé tradici obnovily nedávno, například do historického centra Znojma se dřevěné hrkačky, neboli řehtačky, vrátily loni.

2024-03-29T15:08:48Z dg43tfdfdgfd