DVA MRTVí A SLABý ZISK. BANDA JESSEHO JAMESE SVOU PRVNí VLAKOVOU LOUPEž ZPACKALA

Banditova radost ale netrvala dlouho. Vlak se mu sice podařilo zastavit, očekávanou kořist ale nezískal. První vlaková loupež James-Youngerova gangu z 21. července 1873 se tak do historie Divokého západu zapsala jako „zpackaná”.

Přitom šlo vše „jako po másle”. Tip, že se po trati z města Council Bluffs v Iowě do Chicaga bude převážet 75 tisíc dolarů ve zlatě, dostali Frank James a Cole Younger přímo od zaměstnanců železnice. Tlupa tak šla najisto.

Bohužel udělali zásadní chybu. Informaci si neověřili. V plánovaný den loupeže tak netušili, že se dodávka cihliček opozdila a žádné zlato ve vlaku není.

První vlaková loupež

Psanci se tak 21. července roku 1873 vydali do domu traťových dělníků, aby od ženy předáka Roberta Granta vyžebrali nějaké jídlo a zároveň ji zaměstnali, aby si nevšimla, že jejich druhá polovina z kůlny na nářadí odnáší kladivo a páčidlo na vytahování pražcových hřebů.

Poté se celá skupina přemístila na předem zvolené místo za zatáčkou, nacházející se západně od Adairu.

Zde postupně uvolnili pražce a na rozpojené kolejnice uvázali silné lano. S jeho druhým koncem se ukryli za náspem. V tuto chvíli jim nezbývalo nic jiného než čekat, až z dálky uslyší známý zvuk blížícího se vlaku.

Slunce již zapadalo, když Jesse své chlapy upozornil, aby se nachystali. Černá lokomotiva byla na dohled. Společnými silami tak zatáhli za provaz a koleje vytrhli. O několik sekund později železný kolos najel na prázdné místo a převrátil se na bok.

Podle vyšetřování nemohl strojvedoucí John Rafferty a jeho topič Dennis Foley nic dělat. Řidič vlaku zemřel na místě. Jeho pomocník podlehl následkům zranění po převozu do nemocnice.

Hrdinové bez zlata

Dva bandité, pravděpodobně Jesse a Frank Jamesovi, pak s prostříhanými pytli na hlavách nastoupili do nákladního vozu, kde byl, kromě zavazadel, uložen také trezor. Když ho strážce John Burgess otevřel, bratrům ztuhla krev v žilách.

Na poličce neležely zásoby zlata, ale pouze skromný balíček bankovek o celkové hodnotě dva tisíce dolarů.

„Aby alespoň nějakým způsobem zahojili svůj neúspěch, vrazili do ostatních vagónů a okradli cestující. To jim vyneslo zhruba dalších tisíc dolarů. Za celou akci si tak vydělali necelé tři tisíce. To byla pro šestičlenný gang skromná odměna,” říká český publicista a autor pořadu Dějiny temné i tajemné Jaroslav Krupka

Podívejte se na video:

Jak se ale ukázalo, jejich přepadení ohromilo celý národ. „Kdo by věřil, že tak malá skupina dokáže zastavit monstrózní vlak?” napsal tehdy novinář James C. Schaap. I když se v historii Divokého západu jednalo již o druhou vlakovou loupež, právě tato se proslavila nejen díky tomu, že nevyšla, ale především díky jejím aktérům.

Jesse James byl se svými kumpány již ve své době považován za hrdinu, který bojuje proti vládě tím, že ji okrádá o zlato, a útoky na železnici, jež se stala symbolem hrozící centralizace, byly považovány za žádoucí. Navzdory veřejnému sentimentu vůči zločinům gangu ale neexistuje žádný důkaz, že by jeho členové získané peníze sdíleli mimo svůj osobní kruh.

Zdroje: www.en.wikipedia.org, www.denik.cz, www.kwit.org

2024-05-02T15:11:25Z dg43tfdfdgfd