PETR BARTOVSKý SE STANE řEDITELEM VOJENSKéHO ZPRAVODAJSTVí OD 1. čERVENCE

Praha - Petr Bartovský se stane ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) od letošního 1. července. V úřadu nahradí Jana Berouna, který ve funkci skončí ke 30. červnu. Předání funkce se uskuteční u příležitosti oslav Dne ozbrojených sil. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo obrany. Bartovského jmenování do funkce schválila vláda v dubnu, předtím jeho nominaci projednal sněmovní výbor pro obranu.

Bartovský má hodnost brigádního generála, vojákem z povolání je od roku 1994. V armádě působil ve velitelských a štábních funkcích v podřízenosti prvního armádního sboru a Velitelství pozemních sil. V roce 2001 nastoupil k Vojenskému obrannému zpravodajství, služba se o čtyři roky později transformovala ve Vojenské zpravodajství. Ve VZ zastával několik vedoucích pozic, byl také na misích v Kosovu a Bosně a Hercegovině. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

Bartovský dříve řekl, že chce ve vedení VZ zachovat kontinuitu. Mezi jeho cíle patří zvýšení vnitřní koordinace služby tak, aby její schopnosti a kapacity byly maximálně využity. Chce také zintenzivnit a zvýšit spolupráci českých bezpečnostních složek, tedy VZ, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a policie. Pokračovat hodlá v aktivitách souvisejících s podporou Ukrajiny.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dříve uvedla, že Berounovi, který byl v čele VZ posledních deset let, byla nabídnuta další služba pro stát, nabídky podle ní bude zvažovat.

Vojenské zpravodajství je jednou ze tří českých tajných služeb, integruje v sobě rozvědnou a kontrarozvědnou činnost. Základním úkolem VZ je získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky.

2024-04-23T11:33:30Z dg43tfdfdgfd