ŘEHKA BUDE DNES V PRAZE JEDNAT S VELITELEM VZDUšNýCH SIL NATO HECKEREM

Praha - O modernizačních projektech české armády i jejím zapojení do kolektivní obrany Severoatlantické aliance (NATO) bude dnes v Praze jednat náčelník generálního štábu Karel Řehka s velitelem vzdušných sil NATO (AIRCOM) Jamesem Heckerem. Schůzky se zúčastní také velitel vzdušných sil české armády Petr Čepelka.

Tématem diskuse budou aktuální úkoly vzdušných sil, zapojení české armády do kolektivní obrany a posilování protivzdušné obrany. Účastníci budou hovořit také o modernizačních projektech a nákupech ČR, především o pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35, jejichž nákup za celkem 150 miliard korun v lednu definitivně potvrdilo memorandum mezi ČR a USA.

Celkové náklady na pořízení a provoz F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. První stroje z nejdražší české armádní zakázky by měly dorazit v roce 2031, všechny v Česku budou do roku 2035.

Představitelé české armády by měli s Heckerem hovořit také o dalším vybavení českých vzdušných sil, jako jsou americké vrtulníky systému H-1, mobilní radiolokátory MADR nebo protiletadlový komplet SHORAD.

2024-04-29T22:08:18Z dg43tfdfdgfd