ČESKO Už DOJEDNALO 180 TISíC GRANáTů PRO UKRAJINSKOU ARMáDU, PROZRADIL FIALA

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Fiala uvedl, že na 180 tisíc kusů munice už má Česko smlouvu a doručí je ukrajinské armádě v následujících měsících. "Situace na Ukrajině je kritická. Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie - stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy," napsal český premiér pro britský deník. 

Česká iniciativa podle Fialy zajistila Západu více času na to, aby se přizpůsobil situaci, kdy válka mění svět. "Musíme si zvyknout na to, že odpovědná bezpečnostní politika musí zahrnovat výrazně větší investice do obrany k odstrašení útočníka," konstatoval. 

K iniciativě se podle dostupných informací připojilo přibližně dvacet zemí. Financial Times již dříve napsaly, že ke koupi původně plánovaných 800 tisíc kusů dělostřeleckých granátů bude potřeba shromáždit půldruhé miliardy dolarů. 

Deník zveřejnil Fialova slova v den jeho návštěvy v Bílém domě. Premiér se v pondělí setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. Jednat budou o bezpečnostní spolupráci, což je symbolické právě v letošním roce, kdy si Česko připomíná 25. výročí vstupu do Severoatlantické aliance.

Cílem schůzky také bude posílení česko-amerického partnerství. Oba lídři se budou bavit také o další podpoře Ukrajiny. Fiala chce s Bidenem mluvit také o vzájemných ekonomických vztazích. Důležitým tématem bude i rozvoj jaderné energetiky. Po návštěvě Bílého domu se premiér Fiala potká s krajany, kteří dlouhodobě žijí a pracují v USA.

2024-04-15T18:45:00Z dg43tfdfdgfd