NUNCIUS OKOLO: ČECHY SJEDNOCUJE SMYSL PRO VLAST, O SOUNáLEžITOST SE UMí PODěLIT

Velehrad (Uherskohradišťsko ) - Čechy sjednocuje opravdový smysl pro vlast a zároveň se dokážou o svoji sounáležitost podělit i s ostatními. Na slavnostní mši ve Velehradu na Uherskohradišťsku to dnes v kázání řekl arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo, který zastupuje v Česku Vatikán. Slavnostní mší dnes dopoledne ve Velehradu vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Poutní mše začala v 10:30 na prostranství před velehradskou bazilikou, které zaplnily tisíce poutníků z Česka i zahraniční.

Cyrilometodějské slavnosti se na Velehradě konají 25. rokem. Dnešní poutní mši sloužil arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Josef Nuzík. Nuncius při mši vložil Nuzíkovi na ramena pallium, symbol služby v čele arcidiecéze. Pallium olomoucký arcibiskup přijal o uplynulém víkendu ve Vatikánu od papeže Františka. Na Velehrad přijel i pražský arcibiskup Jan Graubner, hlava české katolické církve, a biskupové z Čech, Moravy a Slezska.

"V průběhu staletí váš národ prošel mnoha zkouškami, které vytříbily váš pravý smysl pro lidskost. Nenechali jste se pokořit výzvami souvisejícími s vaší identitou a sjednocuje vás opravdový smysl pro vlast. Vaše státní hymna to vyjadřuje velmi výmluvným způsobem: Kde domov můj?," uvedl Okolo. Pocit sounáležitosti podle něj není u Čechů výlučný a umí se o něj podělit s ostatními. "Dokážete nabídnout ostatním, aby vlídným a jedinečným způsobem zakusili, kdo jste a kde máte domov. Způsob, kterým uvádíte inkluzivitu do praxe, charakterizuje přívětivost, laskavost, stálost a přátelskost," podotkl Okolo.

V kázání připomněl slova prvního československého prezidenta T.G. Masaryka, podle kterého je opravdová láska k vlasti něco velmi dobrého a měla by být podněcována u všech lidí. "Protože nevylučuje ostatní, a zejména proto, že nepopírá lásku, kterou by ostatní měli mít ke svým národům. Podle něj totiž platí, a to je jádro mého poselství, že kdyby každý měl opravdový smysl pro lásku ke své vlasti, která nikoho nevylučuje, nedocházelo by k válkám a konfliktům. Možná je to utopie, ale má (Masaryk) pravdu,“ řekl.

Slovanští věrozvěsti podle něj podstatným způsobem přispěli k rozvoji kultury, náboženství a identity slovanských národů. "Jejich díla se stala základem právě kulturního, náboženského, politického a celkového rozkvětu těchto národů, zvláště v jihovýchodní a východní Evropě. Jejich působení zanechalo na Velké Moravě hluboké duchovní stopy,“ uvedl Okolo.

Zdůraznil, že poslání Cyrila a Metoděje mělo dva klíčové rozměry, a to evangelizaci národů a rozvoj nové, dynamické civilizace. "Cyril a Metoděj přeložili do staroslověnštiny evangelium a liturgické texty západní církve, čímž oživili náboženský život vašich slovanských předků. Tyto překlady se staly základem pro literaturu a kulturu všech slovanských národů, posloužily k zavedení srozumitelného jazyka do posvátné i světské praxe a přispěly k formování určitého národního povědomí,“ dodal Okolo.

V kázání také připomněl návštěvu papeže Jana Pavla II., jenž byl zatím poslední hlavou katolické církve, která Velehrad navštívila. "Svatý otec papež Jan Pavel II. vám zde vštěpoval odvahu, abyste přispívali k uchování sjednocené Evropy a jejího smyslu, abyste uváděli ve skutek přání, že Evropa má dýchat oběma plícemi, tedy východní i západní," řekl Okolo.

Část kázání apoštolský nuncius věnoval tuzemské politice, kterou sleduje optikou vnějšího pozorovatele. "Zdejším politikům a těm, kteří sdílí jejich názory, bych rád předal také následující slova uznání. Všiml jsem si laskavosti, s jakou se převážně politice věnují. Kampaně bývají mírné, jakoby sametové. Neprovází je násilí, často ani agresivní slova. Téměř si nevšimnete, že nějaké politické kampaně probíhají," uvedl.

Poděkoval politikům, kteří uznávají, že mezinárodní smlouva, kterou Svatý stolec vyjednává s Českou republikou, je pozitivním krokem vstříc spolupráci prospěšné pro dobro lidstva. "Nejde o rivalitu nebo soupeření či projev moci nebo mezinárodního vlivu. Tato smlouva co do svého obsahu slouží k tomu, aby se úsilí o dobro všech stalo ještě plodnějším. Církev nebaží po privilegiích. Chce pouze plnit své poslání, které spočívá ve snaze o lepší svět, o prospěch celé společnosti," řekl.

Národní pouť na Velehradě navštívilo zhruba 30.000 lidí z Česka i zahraničí

Národní pouť na Velehradě na Uherskohradišťsku dnes navštívilo zhruba 30.000 lidí z Česka i zahraničí. Návštěvnost byla podobná jako loni. ČTK to dnes řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Česká republika dnes slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti jejich odkaz připomínají. Dny lidí dobré vůle začaly ve čtvrtek a patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, běžně se jich účastní několik desítek tisíc lidí.

"Slavnostní poutní mši svatou doprovodilo na 150 hudebníků dechových muzik a desítky krojovaných nejen ze Zlínského kraje,“ uvedl Kořenek. Čtvrteční benefiční koncert Večer lidí dobré vůle ve Velehradě navštívilo podle organizátorů 20.000 lidí a vynesl 1,025 milionu korun. Loni byl výnos po koncertu 805.000 korun.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě se konají 25. rokem. Dnešní poutní mši sloužil arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Josef Nuzík, nechyběl pražský arcibiskup Jan Graubner, hlava české katolické církve, a biskupové z Čech, Moravy a Slezska. Kazatelem byl apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Po skončení poutní mše ocenila Česká biskupská konference (ČBK) několik významných osobností. Řád sv. Cyrila a Metoděje obdržel za celoživotní tvorbu křesťanských pořadů v médiích Jiří Florian, který se stal zakládajícím členem náboženského vysílání. V roce 2002 byl jmenován do funkce šéfa programu brněnského studia České televize. V roce 2005 se stal šéfdramaturgem Centra náboženské tvorby.

Děkovné uznání ČBK získal přední český barytonista Roman Janál, který se věnuje interpretaci staré i současné duchovní hudby. Děkovné uznání obdržel i muzikolog, loutnista, zpěvák, textař a muzikant Jiří Tichota. Jeho jméno je spojeno především s folkovou skupinou Spirituál kvintet, u jejíhož zrodu v roce 1960 stál. Pamětní medaile ČBK získali dětský klinický a poradenský psycholog, psychoterapeut a supervizor Jaroslav Šturma a osobní lékař čtyř posledních litoměřických biskupů Milan Zbořil.

Po poledni Velehradem zněl koncert dechové muziky, v 15:00 začne mše východní liturgie. V 17:00 pouť zakončí Cimbálová muzika Velehrad. Dny lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku letos připomínají také 75 let od zveřejnění pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. K vidění je rovněž výstava Nezapomínejme na zločiny komunismu, 33 solitérů symbolizuje 33 kněží z Moravy, kteří zahynuli v době komunismu.

2024-07-04T22:26:47Z dg43tfdfdgfd