ČESKO PODLE PEKAROVé ADAMOVé PROMARNILO SPRáVNOU CHVíLI NA PřIJETí EURA

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Pekarová Adamová vnímá přínosy členství v EU na každém kroku, zmínila například jednotný trh či bezpečnostní výhody. "EU vznikla právě proto, aby se mezi evropskými státy už nebojovalo, a to se také daří. A je vidět, že mnoho těch, kteří by rádi rozšířili členské řady Evropské unie, by si právě tento deštník ochrany i bezpečnostní rovinu celé Unie přálo mít i doma," vysvětlila. 

Předsedkyně vládní TOP 09 považuje za důležité, aby se blok rozšířil o státy západního Balkánu. "Když tyto státy necháváme v čekárně na členství v EU, mají ambici a chuť ten prostor zaplnit jiné mocnosti, ať už je to Rusko nebo Čína," podotkla. 

Česko za dvacet let v unii nepřijalo společnou evropskou měnu. Podle předsedkyně Sněmovny k tomu chybí politický konsenzus, přičemž i společnost je podle průzkumů většinově proti. Ona si však myslí, že debatu o euru provází řada mýtů a nepravd. 

"Ten správný čas a okamžik, který Slovensko využilo, to okno příležitosti, jsme promarnili. Nic však není ztracené... Věřím tomu, že i když nám to trvá déle a na cestě je mnoho odboček a překážek, jednou se členem eurozóny staneme i my," konstatovala. 

Pekarová Adamová zmínila, že poslední roky podle jejího názoru ukazují, že vlastní měnová politika neochrání zemi před vysokou inflací, ačkoliv je to nejčastější argument zastánců české koruny. 

2024-04-29T20:11:12Z dg43tfdfdgfd