ČERNý KAšEL Z ČESKA NEMIZí. POTVRDILO SE OPěT PřES 1000 NOVýCH PříPADů

V Česku během minulého týdne přibylo 1604 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem už bylo letos nahlášeno 10 973 případů nemoci. 

Onemocnění se vyskytuje ve všech věkových skupinách, přičemž medián věku nemocných je 21 let a stále se snižuje. Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je nadále ve věkové skupině 15 až 19 let. U dětí do jednoho roku se potvrdilo 148 případů, uvedl ústav. 

Nejvyšší nemocnost je v Jihočeském a Pardubickém kraji a také na Vysočině. Nejvíce případů, konkrétně 1503, zaznamenali zdravotníci ve středních Čechách. Nejméně případů, pouze 99, hlásí Karlovarský kraj.

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

2024-04-29T20:07:43Z dg43tfdfdgfd