ÚčTY PRO EUROVOLBY ZAREGISTROVALO DEVěT KOALIC A 17 STRAN A HNUTí

Praha - Politické strany, hnutí a jejich koalice mají velikonoční víkend na to, aby doladily kandidátní listiny pro červnové volby do Evropského parlamentu. Předložit je musejí nejpozději v úterý 2. dubna do 16:00. U Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zaregistrovalo volební účty pro evropské volby devět koalic a 17 stran a hnutí. Do minulých eurovoleb před pěti lety se přihlásilo 40 uskupení.

Kromě koalice Spolu, kterou stejně jako při sněmovních volbách tvoří vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09, vytvořila koalici Starostové a osobnosti pro Evropu hnutí STAN a SLK. Piráti jdou do eurovoleb samostatně, stejně jako opoziční hnutí ANO. Další opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s Trikolorou. U udržení v Evropském parlamentu bojují komunisté, kteří se spojili do koalice Stačilo! se Spojenými demokraty - sdružením nezávislých.

Na koaliční spojenectví sází také hnutí SEN 21 se stranou Volt Česko, hnutí Přísaha a strana Motoristé sobě, Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran a Švýcarská demokracie spolu se Stranou státu přímé demokracie - Stranou práce. Nejpočetnější pětičlennou koalici kolem sebe soustředila Aliance národních sil v čele s nynějším europoslancem za SPD Hynkem Blaškem.

O návrat do europarlamentu usiluje Sociální demokracie (dříve ČSSD), konkurentem jí bude ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie. Kandidovat chtějí také Svobodní, Zelení a Demokratická strana zelených, hnutí Hlas a hnutí Referendum - Hlas lidu a nově Liberální aliance nezávislých občanů, strana Právo Respekt Odbornost nebo "strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí" Mourek. Mezi tradiční účastníky volebního klání mají patřit Levice, Klub angažovaných nestraníků, Volte Pravý blok nebo Moravské zemské hnutí.

Vítězství v eurovolbách bude obhajovat hnutí ANO, které před pěti lety obsadilo šest z 21 křesel, které v Evropském parlamentu se 720 členy patří Česku. ODS obhajuje čtyři mandáty, Piráti tři stejně jako někdejší koalice STAN a TOP 09. SPD a KDU-ČSL mají po dvou europoslancích, komunisté jednoho.

2024-03-29T08:08:34Z dg43tfdfdgfd