VýSLEDKY CESTY DO USA JSOU PODLE FIALY VYNIKAJíCí, MEZI STáTY JE HLUBOKá DůVěRA

Praha - Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.

Fiala byl na dvoudenní návštěvě USA v polovině dubna, setkal se při ní s americkým prezidentem Joem Bidenem, zástupci Kongresu a jednal v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). "Ukázalo to, že máme výborné vztahy, je tam hluboká vzájemná důvěra. Podařilo se nám také podpořit byznys v USA, ale klíčová věc byla spolupráce v bezpečnostní oblasti a posílení euroatlantické vazby," řekl ČTK premiér.

Ve Spojených státech apeloval Fiala na schválení balíku 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Krátce po jeho návštěvě opatření Kongresem po měsíčních odkladech prošlo. "Jsem rád, že v návaznosti na tu návštěvu se to stalo, čímž nechci říct, že to bylo rozhodující, ale nepochybně i tohle bylo jedno z hlavních témat mé cesty a jednání s reprezentanty Kongresu," uvedl. Ve Washingtonu se zasazoval o to, aby si USA uvědomily svou odpovědnost za bezpečnost a světový řád založený na pravidlech, dodal.

Jednání se týkala i jaderné energetiky, pokračování dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy či obchodu. Návštěva se podle Fialy uskutečnila i díky české aktivitě na mezinárodní scéně a jasným postojům ČR k bezpečnostním hrozbám. "Na mezinárodní scéně a v Evropě jsme respektovaným partnerem, což se nepochybně projevilo i v tom pozvání," míní.

Fiala navštívil i sídlo CIA, kde mluvil s ředitelem Williamem Burnsem o bezpečnostní situaci ve světě. "Unikátní na tom bylo, že se mnou byli přítomni všichni tři ředitelé našich zpravodajských služeb," připomněl účast šéfů Bezpečnostní informační služby, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace. "Je to projev velké důvěry a byl to i výraz ocenění spolupráce, kterou máme právě v bezpečnostní a zpravodajské oblasti," uvedl Fiala.

Ve svém mandátu stihl Fiala větší cesty do Afriky či Asie, do voleb chystá ještě další, ale zatím nechtěl být konkrétní. "Snažíme se ty cesty koncipovat tak, aby to opravdu dávalo smysl a něco to přineslo. Větší cesta se musí dobře připravit a přemýšlíme nad tím, abychom ještě do voleb něco takového zrealizovali," uvedl. Z kratších cest zmínil nadcházející návštěvu Itálie.

2024-05-04T05:00:05Z dg43tfdfdgfd