VLáDA PROJEDNá REGULACI TRHU S KRYPTOAKTIVY čI PENíZE PRO HASIčE A POLICISTY

Praha - Regulaci trhu s kryptoaktivy a úpravu příslušných pravomocí České národní banky (ČNB) projedná na dnešním zasedání vláda. Ministři také rozhodnou o penězích pro policii a hasiče, kteří se podíleli nebo budou podílet na zabezpečení mistrovství světa v biatlonu a v ledním hokeji. Zasedání kabinetu se uskuteční bez premiéra Petra Fialy (ODS), který je na pracovní cestě ve Spojených státech.

Návrh zákona o digitálních financích nastavuje povinnosti vydavatelů kryptoaktiv a obchodníků s nimi. Dává také centrální bance možnost pokutovat porušení zákona a případně zakázat poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy činnost. Zákon souvisí s evropským nařízením, které začne platit v letošním roce.

Vláda rovněž projedná peníze pro hasiče a policisty, kteří působili nebo budou působit na významných sportovních akcích v Česku. Na dohlížení na světový šampionát v biatlonu, který se konal v Novém Městě na Moravě v polovině února, bylo určeno 220 policistů včetně kriminalistů. Hokejové mistrovství světa se uskuteční v Praze a v Ostravě od 10. do 26. května. Suma, o které bude vláda rozhodovat, se by se měla pohybovat v desítkách milionů korun.

Ministři mají na programu také nařízení vlády, podle které by měli výrobci nebo dovozci stavebních materiálů nově povinnost připojit k výrobku informace o jeho vlastnostech, složení či technických požadavcích. Ministerstvo financí pak předloží kabinetu seznam státních pozemků, které by v budoucnu mohly sloužit k výstavbě dostupného nájemního bydlení.

2024-04-16T22:10:52Z dg43tfdfdgfd