V ČESKU ZAčNE PříšTí TýDEN ARMáDNí CVIčENí IMMEDIATE RESPONSE

Praha - V Česku začne příští týden armádní cvičení Immediate Response (Okamžitá reakce), ve vojenském prostoru Libavá bude cvičit asi 800 příslušníků americké armády a 350 českých vojáků. Američtí gardisté by měli do Česka přicestovat v následujícím týdnu, samotný společný výcvik potrvá zhruba 14 dní. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková.

Cvičení je součástí největších manévrů americké armády v Evropě za poslední dekády. Pod názvem Steadfast Defender 24 se ho v průběhu celého roku na různých místech v Evropě účastní přes 90.000 vojáků ze všech států aliance.

Hlavním cílem akce je podle Dvořákové prověřit schopnost české armády (AČR) všestranně zabezpečit spojenecké jednotky na českém území v operacích velkého rozsahu, podpořit spojenecké úsilí v budování obranných schopností v rámci Severoatlantické aliance (NATO) zapojením sil a prostředků AČR či zvýšit schopnosti příslušníků AČR zúčastnit se plného taktického plánovacího procesu v mezinárodním prostředí.

Do Libavé se pro účely cvičení od poloviny dubna přemisťovala vojenská technika z předsunutých skladů americké armády v Německu. Samotný výcvik potrvá zhruba do předposledního týdne v květnu, odsun techniky bude následně pokračovat až do začátku června, uvedla dále mluvčí.

2024-05-03T16:13:00Z dg43tfdfdgfd