HEJTMAN PůTA SE NECHYSTá REZIGNOVAT V SOUVISLOSTI S KORUPčNí KAUZOU

Liberec - Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se na dnešním jednání krajského zastupitelstva nechystá rezignovat. Před jednáním zastupitelstva to řekl novinářům. K odstoupení ho vyzvalo opoziční hnutí ANO v souvislosti s vyšetřováním korupce spojené s libereckou radnicí. Obviněno bylo v případu osm lidí, z toho dva skončili ve vazbě. Půta mezi obviněnými není, své vyšetřování v souvislosti s touto kauzou dnes označil za pokus ho před podzimními krajskými volbami poškodit.

"S kauzou Liberec ani s žádnou její medializovanou větví nemám nic společného. Proto snahu moji osobu s ní propojit považuji za další pokus mě politicky zlikvidovat. A zároveň poškodit mě a hnutí Starostové pro Liberecký kraj před krajskými volbami. Úniky informací z policejního vyšetřování jsou popřením základních principů právního státu. V takovém případě je totiž zcela jedno, k jakým závěrům policie dospěje. O vině je mediálně rozhodnuto a následuje soudce lynč – minimálně v politické rovině," řekl Půta.

Půta v souvislosti s vyšetřováním případu odevzdal policii svůj telefon a počítač, nařízenou domovní prohlídku považuje za účelovou. "Nerozporuji, že policie dělá svoji práci. Rozumím tomu, že prověřuje skutečnosti, které zjistí a týkají se veřejných zakázek a projektů kraje," řekl. Není to podle něj poprvé, co vedení kraje podává vysvětlení kvůli různým podezřením. Radní byli kromě jiného vyšetřováni například v souvislosti s převzetím ČSAD Liberec, případ nakonec policie loni po pěti letech odložila s tím, že se trestný čin nestal.

Liberecký hejtman je podle svých slov připravený policii poskytovat veškerou potřebnou součinnost. "Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a veškeré mé kroky byly a jsou vedeny zájmem Libereckého kraje a jeho obyvatel," zdůraznil. Dodal, že až tento případ skončí, bude žádat prošetření příkazu k domovní prohlídce a jak se informace z příkazu dostaly k některým novinářům.

Liberecký hejtman figuruje v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, kterou se soudy zabývají od roku 2018. Krajský soud sice v květnu 2020 všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil, vrchní soud ale verdikt zrušil. Kauzu tak znovu projednává liberecký krajský soud. Metrostav, který je jednou z obžalovaných firem, uzavřel v lednu se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kde se firma přiznala k uplacení hejtmana. Půta to ale odmítá.

2024-04-14T17:17:20Z dg43tfdfdgfd