V LOMU ČSA PřERUší TěžBU. BUDE SE PROPOUšTěT, OZNáMILA SEVERNí ENERGETICKá

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Ředitel společnosti Petr Lenc vysvětlil, že rozhodnutí o přerušení těžby padlo s ohledem na situaci v energetice. Na dole, kde se v současnosti střídají dvě dvanáctihodinové směny, bude od června pracovat jen jedna osmihodinová směna během pracovního týdne. Firma hodlá část technologie přesunout na lom Vršany a zbytek zlikvidovat. 

Severní energetická je připravena provoz lomu ČSA částečně obnovit za pomoci zaměstnanců z druhého aktivního lomu v rámci skupiny, pokud by v zimě bylo nutné získat další uhlí pro výrobu elektřiny či tepla. 

Útlum dolování v lomu ČSA na Mostecku začalo již v roce 2015, kdy tehdejší vláda rozhodla o zachování těžebních limitů v této lokalitě. S uzavřením lomu počítali těžaři v období mezi letošním rokem a rokem 2026. 

Lom Československé armády, zkráceně Lom ČSA, je hnědouhelný lom v severočeské hnědouhelné pánvi pod úpatím Krušných hor. Na okraji lomu se nachází obce Vysoká Pec a Černice. 

2024-05-09T11:18:19Z dg43tfdfdgfd