SZÚ: V ČESKU SE šíří I JINé NEMOCI, KTERé SE PODOBAJí čERNéMU KAšLI

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

"Podobné příznaky jako u pertuse, ale obvykle mírnější, mohou vyvolávat i jiné druhy bordetel, nejčastěji Bordetella parapertussis; od začátku roku evidujeme 181 případů (pro porovnání: za celý rok 2023 bylo v ČR hlášeno 156 případů parapertuse). Vedle toho jsou hlášeny záchyty Bordetella holmesii (12x) a Bordetella bronchiseptica (1x). Proti těmto třem druhům bordetel současná vakcína nechrání. Léčba probíhá stejně jako u černého kašle," uvedl ústav.

Černý kašel se vyskytuje ve všech věkových skupinách, medián věku nemocných je 20 let a stále se snižuje. U dětí do jednoho roku je hlášeno 161 případů nemoci. Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je nadále ve věkové skupině 15 až 19 let. Z krajů hlásí nejvyšší nemocnost Vysočina, Jihočeský a Pardubický kraj. 

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

2024-05-08T08:40:24Z dg43tfdfdgfd