STANJURA: ODS NEPOčíTá S VYTVOřENíM VLáDY S ANO PO PříšTíCH VOLBáCH

Praha - ODS nepočítá s tím, že by po příštích sněmovních volbách v roce 2025 vytvořila vládní koalici s hnutím ANO. V České televizi to v podvečer řekl ministr financí a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura. Podle něj bude ODS příští rok usilovat o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a být nejsilnější vládní stranou.

"Naším cílem je vyhrát volby, sestavit většinu ve Sněmovně, mít premiéra a být nejsilnější vládní stranou. Ve scénáři nepočítáme s možností, že bychom vytvářeli koalici s hnutím ANO," řekl Stanjura. Pokud v ODS existují stoupenci spolupráce s ANO na vládní úrovni, jsou podle něj ve výrazné menšině.

Stanjura také řekl, že pro volební úspěch ODS bude klíčové opětovně získat hlasy voličů, kteří stranu v rámci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) podpořili v roce 2021 a přidat i nějaké další. Nepředpokládá přitom, že by k ODS přešli od současné sněmovní opozice, tedy od ANO a SPD. Průzkumy podle něj ukazují na jasné vymezení vládního a opozičního tábora a jen na minimální přesuny voličů mezi nimi.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v neděli řekla, že si neumí představit, že by hnutí po příštích volbách vytvořilo vládní koalici s SPD. Stanjura ale dnes její vyjádření zpochybnil, podle něj je ANO pověstné tím, že rychle mění názory na podstatné věci.

Podle průzkumu agentury Kantar, jehož výsledky v neděli zveřejnila Česká televize, by teď volby do Sněmovny vyhrálo ANO s 35,5 procenta hlasů, SPD by získalo osm procent. Koaliční Spolu by mělo 21,5 procenta, Piráti 11 procent a Starostové 6,5 procenta.

2024-04-16T17:25:19Z dg43tfdfdgfd