TöPFER POPřáL ZEMřELé POSTLEROVé DO NEBESKé PREMIéRY HERECKé 'ZLOM VAZ'

Praha - Herečtí kolegové, rodina i veřejnost se dnes dopoledne ve zcela zaplněném Divadle na Vinohradech zúčastnili posledního rozloučení s herečkou Simonou Postlerovou. Již hodinu před obřadem přicházeli do divadla, kde zesnulá působila přes 30 let, první smuteční hosté. Před katafalk s rakví, u které stála čestná stráž, pokládali květiny a poté mlčky seděli v přítmí hlediště. Postlerová zemřela nečekaně 5. května ve věku 59 let.

Na úvod pietního aktu zazněla lidová píseň Zelení hájové. Poté vystoupil ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. "Co tam nahoře chystají za premiéru, že tě povolali tak náhle a neočekávaně?" ptal se ve své smuteční řeči a popřál Postlerové do nebeské premiéry herecké 'zlom vaz'.

Divadelní, filmová a televizní herečka Postlerová nastoupila po angažmá v činohře Národního divadla do Divadla na Vinohradech v roce 1992. Ještě den před svým úmrtím podle vinohradského divadla zkoušela v připravované inscenaci hry Lenky Lagronové Terezka.

"Odešla v nedožitých šedesáti letech a my jsme ještě pořád v šoku, protože nikdo z nás nic takového nečekal. Odešla v plné síle a v největším rozkvětu jejího talentu. Bude to ztráta pro divadlo, hlavně nám bude chybět její obrovská a čistá duše, kterou nás obdarovávala," řekl ČTK Töpfer.

Pro smuteční rozloučení divadlo připravilo videoprojekci s jejími žánrově různými rolemi. Na vinohradském jevišti jich vytvořila více než 50. Její první rolí byla Evženie v inscenaci hry Arthura Schnitzlera Duše, krajina širá a poslední pak Marie Barbara Bachová v inscenaci hry Niny Raineové Bach a synové. Součástí piety byla také hudba manžela Postlerové, hudebníka Zdeňka Hráška, který zemřel v roce 2016. Měli spolu syna a dceru.

S Postlerovou se dnes přišli rozloučit také například ředitel Národního divadla Jan Burian, herci Petr Nárožný, Ivan Trojan, Naďa Konvalinková a Jiří Štěpnička nebo zpěvačka Olga Lounová. Nechyběli ani zástupci městské části Praha 2.

Od 13:00 hodin bude následovat mše svatá v kostele sv. Ludmily na Náměstí Míru. Uložení do hrobu se uskuteční v rodinném kruhu.

Herecká asociace se dnes ve svém prohlášení také ohradila proti informacím bulvárních médií, že neveřejná sbírka na pomoc rodině Postlerové má řešit její údajné dluhy. "Sbírka je výrazem 'pouhé' solidarity kolegů a nejbližších přátel, kteří vědí, čím vším si rodina Simony prošla," sdělil prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Simona Postlerová se narodila 9. listopadu 1964 v Plzni v herecké rodině. Studovala na pražské DAMU, získala angažmá v Národním divadle a potom se stala členkou Divadla na Vinohradech. Kromě toho hrála také v Divadle Ungelt.

Diváci ji znají i z filmů, inscenací a seriálů. Hrála v televizních seriálech Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě. Objevila se ve filmech Zámek v Čechách, Divnolásky, Jedna kočka za druhou či nedávno uvedeném snímku Tancuj Matyldo.

Kromě herectví byla Postlerová i uznávanou dabérkou a recitátorkou, spolupracovala s rozhlasem. V roce 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za propůjčení hlasu herečce Emmě Thompsonové ve filmu Vtip.

2024-05-08T08:14:55Z dg43tfdfdgfd