PRůZKUM: S DEZINFORMACEMI SE SETKALO 45 PROCENT ČECHů A 58 PROCENT SLOVáKů

Praha - S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou, na Slovensku hlavně s nedávnou volbou prezidenta. V souvislosti s prezidentskými volbami se Slováci setkali spíš s nepravdivými zprávami než s těmi pravdivými. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. Vůbec největší dosah měla v prvním čtvrtletí dezinformace vztahující se k Zelené dohodě, takzvanému Green Dealu, konkrétně části týkající se elektromobility. "Zprávě, podle níž elektromobily zatěžují životní prostředí více než automobily se spalovacím motorem a navíc jsou nespolehlivé kvůli častým požárům baterií, věřilo 58 procent respondentů v Česku a 55 procent na Slovensku," uvádí průzkum.

V českém prostředí měla výrazný dosah dezinformace, která tvrdila, že strany vládní koalice prosazují v Parlamentu korespondenční volbu, aby mohly v roce 2025 zmanipulovat sněmovní volby a prohlásit se za jejich vítěze. Takovou zprávu zaznamenalo 38 procent lidí, za věrohodnou ji považovalo 39 procent respondentů. Třetina Čechů zaznamenala nepravdivou informaci o tom, že by na základě reformy sociálních dávek mohly úřady kontrolovat bankovní účty lidí žádajících o sociální podporu. Polovina z nich byla ochotna takové zprávě věřit.

V českém prostředí podle průzkumu dále rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

V souvislosti s předvolební kampaní na Slovensku se v lednu více než čtvrtina Slováků setkala s nepravdivou zprávou, podle které byl prezidentský kandidát Ivan Korčok držitelem amerického pasu, což z něj mělo činit občana USA a amerického agenta. Tuto zprávu označila za věrohodnou čtvrtina dotázaných Slováků. Nepravdivé obvinění Korčoka ze spolupráce s StB zaznamenalo 45 procent slovenských voličů, 36 procent by bylo ochotno dezinformaci věřit.

2024-04-30T07:24:50Z dg43tfdfdgfd