PREZIDENT CHCE O SITUACI V AREáLU VE VRBěTICíCH JEDNAT S PREMIéREM A MINISTRY

Ostrožská Lhota (Uherskohradišťsko) - Prezident Petr Pavel chce o situaci v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministry. V částech areálu a zejména za jeho hranicemi není téměř po deseti letech po výbuších v muničních skladech udělaný hloubkový pyrotechnický průzkum. Jednou z možností by mohlo být, že by jej udělaly specializované firmy, které pracují na kontrakt, řekl dnes Pavel novinářům při návštěvě Ostrožské Lhoty na Uherskohradišťsku. Prezident dnes ráno vrbětický areál navštívil, dnes zakončil svou dvoudenní návštěvu Zlínského kraje debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Na skutečnost, že ve vrbětickém areálu není udělaný hloubkový pyrotechnický průzkum za hranicemi areálu, upozornilo prezidenta vedení Zlínského kraje, které iniciovalo, aby se návštěva Vrbětic zařadila do Pavlova programu. Hejtman Radim Holiš (ANO) dříve uvedl, že hloubkový pyrotechnický průzkum je z pohledu bezpečnosti zásadní a nevyhnutelný.

Policisté s hasiči při likvidačních pracích po výbuších zajišťovali v areálu pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Hloubkovým pyrotechnickým průzkumem do 50 centimetrů pod povrchem prověřili odborníci jen nejexponovanější místa, například v okolí vybuchlých skladů. Představitelé minulých vlád při návštěvách Vrbětic hloubkový průzkum zasaženého území slibovali. Starostové okolních obcí opakovaně upozorňovali na to, že požadavek na zabezpečení hloubkového pyrotechnického průzkumu na zasažených pozemcích nebyl vyřešen. Chtějí také vědět, jaká bude budoucnost areálu, který spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky, objekty v něm má i Vojenský technický ústav (VTÚ). Letos by tam měla začít plánovaná výroba ručních granátů pro českou armádu.

Také podle Pavla jsou tyto dvě věci ve vrbětickém areálu zásadní. "Co je nedořešeno, jsou převážně dvě věci. Tou první je vyčištění vnějšího prostoru za oplocením bývalého skladu, které dodneška nemohou využívat jejich majitelé, protože je kontaminováno municí. Druhým je nejasnost ohledně budoucího účelu užívání celého objektu ze strany ministerstva obrany. Přislíbil jsem starostům okolních obcí stejně jako hejtmanovi, že obě otázky budu v nadcházejícím období řešit jak s premiérem tak i ministry, kteří to mají v působnosti," uvedl Pavel.

Podle prezidenta může nastat situace, která žádným zákonem ani žádným nařízením vlády není popsaná. "Když dojde k něčemu, s čím žádná legislativa nepočítá, tak se dá předpokládat, že při jejím řešení vzniknou určitá bílá místa. I když se budou všichni držet zákonů a splní to, co jim zákon předepisuje, tak zůstanou některé věci nedořešené. A to se přesně stalo ve Vrběticích, protože jednotlivé složky integrovaného záchranného systému stejně jako armáda nemají v povinnostech asanaci prostoru, který patří buď obcím, nebo soukromým vlastníkům," uvedl prezident.

V takových případech je možné si vzít podle prezidenta příklad třeba z bývalé Jugoslávie. "Musíme počítat s tím, že asanace takového území trvá dlouhé roky, někdy i desítky let a většinou to nevykonávají složky policie, armády, ale vykonávají to specializované firmy, které pracují na kontrakt. A já si myslím, že to by mohlo být jedno z řešení, ale nechci nijak předjímat, protože bych se o tom rád pobavil s ministry, kteří jsou za to odpovědní a především s premiérem. Je zřejmé, že pokud zůstala nějaká problematika nedořešená, musí ji prostě převzít vláda, která je u moci teď," uvedl prezident.

Debatou ve Slováckém divadle zakončil prezident návštěvu Zlínského kraje

Debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti zakončil dnes odpoledne prezident Petr Pavel dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Odpovídal na otázky týkající se kupříkladu kumulace funkcí politiků, množství zaměstnanců ve státní správě nebo populismu a dezinformací. Hlediště téměř se 400 sedadly bylo zaplněné, místa v sále zájemci podle zástupců divadla vyprodali 33 minut po spuštění rezervačního systému.

Kumulaci politických funkcí nepovažuje prezident za správnou. Jelikož však věc neupravuje zákon, je to podle něj na svědomí člověka, kterého se jejich hromadění týká. "Každý, kdo takto funkce kumuluje, musí něco šidit," řekl Pavel, který za svůj názor sklidil potlesk uherskohradišťského publika.

O státní správě hovořil jako o přebujelé, což podle něj souvisí nejen s nárůstem byrokracie, ale i s českou tvořivostí. "Máme obrovský dar vzít něco, co dává smysl, a udělat z toho paskvil, který komplikuje všem život a vyžaduje práci dalších 50 úředníků. Jsem příznivcem toho, abychom očistili naši administrativu od všech nesmyslů, především s vykazováním," uvedl Pavel.

Vyjádřil se též k populismu a dezinformacím. "Já to považuji obojí za mimořádně škodlivé pro každou společnost, protože to v nás vytváří mylné představy a vede k mylným závěrům. Není určitě dobře ani na jedné straně lidem vše lakovat narůžovo, ale ani je strašit. Mně přijde nefér neříkat lidem pravdu a záměrně je klamat," řekl prezident.

Dále odpovídal na dotaz týkající se věku odchodu do důchodu. Šanci na velkou důchodovou reformu podle něj stát propásl před 15 lety. Razantnější zásahy do výše důchodů nebo sociálního pojištění nepovažuje za reálné. "Jediný parametr, který dává logický smysl při prodlužování života, je prodlužování doby odchodu do důchodu. A to pochopitelně budí emoce," uvedl Pavel. "Nedělat nic není řešení," doplnil.

2024-04-16T22:26:01Z dg43tfdfdgfd