POčASí: NA HORáCH SPADNOU DESíTKY CENTIMETRů SNěHU, VAROVALI METEOROLOGOVé

Česko už sice zaznamenalo první letní i tropický den letošního roku, po přechodu studené fronty se však v tomto týdnu ochladilo. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upozornil, že do sobotní půlnoci mohou napadnout desítky centimetrů sněhu. Nejvíce ho spadne na Šumavě a v Krkonoších. 

Meteorologové připomněli, že Česko má za sebou několik nadprůměrně teplých týdnů. Aktuálně ale panuje počasí, které je chladnější, než bývá pro polovinu dubna obvyklé. 

"Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet dnes i v dalších dnech. Na srážky nejbohatší zdá se budou pátek a sobota. Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách," uvedl ústav na sociální síti X.

Podle meteorologů má do sobotní půlnoci, zejména pak během srážkové epizody v pátek, napadnout na hřebenech nejvyšších hor i několik desítek centimetrů nového sněhu. 

"Nejvíce patrně na Šumavě a v Krkonoších - možná i kolem 30 cm. V sobotu navíc bude během dne sněžit i dál. Pokud se o víkendu chystáte do hor, počítejte, že na hřebeny se vrátila zima v plné síle," dodali meteorologové. 

2024-04-17T08:52:31Z dg43tfdfdgfd