POLICIE SDěLILA PODEZřENí MUžI A žENě, MáVALI V PLZNI VLAJEčKOU SE SVASTIKOU

Plzeň - Policie dnes sdělila podezření muži a ženě z ČR, kteří v neděli mávali na plzeňském Konvoji svobody vlaječkou se svastikou. Podezřívá je z přečinů podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství. Vede zkrácené přípravné řízení, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Raindlová. Hrozí jim až pět let vězení.

Incident se stal v neděli kolem poledne na Konvoji svobody, nejnavštěvovanější akci plzeňských Slavností svobody, tedy oslav osvobození města americkou armádou a konce druhé světové války.

"Celou událost jsme důkladně prověřili a dvěma osobám jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství," řekla mluvčí. Podle ní jim policie sdělila podezření ve zkráceném přípravném řízení, což není vyšetřování. "Celý spis teď předáme státnímu zastupitelství, které dál koná," uvedla. To může ještě nařídit další šetření, nebo už půjde případ k soudu. Muž a žena mají teď statut podezřelých osob, nejsou obvinění.

Policie reagovala na video, které se objevilo na síti X. Je na něm historický armádní nákladní vůz americké armády, z jehož kabiny někdo mává vlaječkou s hákovým křížem. V neděli odpoledne policie zjistila totožnost muže a ženy. Mávání vlaječkou s nacistickým hákovým křížem potvrdila.

Při prověřování videa policisté spolupracovali s organizátory konvoje i s magistrátem. "Takovéto chování je zcela nepřijatelné a je na místě je rázně odsoudit. Případ už šetří policie. Věřím, že pachatelé budou potrestáni podle platné legislativy," uvedl v neděli plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle jeho informací nešlo o členy tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje.

"Jsou to jeepaři, s námi nemají nic společného. Už to šetří policie, ví o tom, už jsem s nimi mluvil," řekl v neděli velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, jeden z hlavních organizátorů konvoje. Klub měl v konvoji nejvíc členů i techniky.

Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly projel Plzní mezi 11:00 až 13:00. Dvacet džípů vezlo potomky amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 město osvobodili. Po téměř pětikilometrové trase stály po obou stranách silnic, v oknech i na domech tisíce lidí, někteří s americkými a českými vlajkami a šeříky. Konvoj dojel přes hlavní Klatovskou třídu a Rooseveltovu ulici na rozlehlé náměstí Republiky, které bylo zcela zaplněné. Lidé si mohli část vozů prohlédnout a popovídat si s příbuznými veteránů.

2024-05-09T13:33:43Z dg43tfdfdgfd