PODLE STANJURY ODS NEPOčíTá S VYTVOřENíM VLáDNí KOALICE S HNUTíM ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

"Naším cílem je vyhrát volby, sestavit většinu ve Sněmovně, mít premiéra a být nejsilnější vládní stranou. Ve scénáři nepočítáme s možností, že bychom vytvářeli koalici s hnutím ANO," uvedl Stanjura. Pokud existují stoupenci spolupráce s ANO na vládní úrovni uvnitř ODS, jsou podle něj výrazně v menšině.

Stanjura také zdůraznil, že klíčovým faktorem pro volební úspěch ODS bude opětovné získání hlasů voličů, kteří stranu podpořili v rámci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v roce 2021, a přidání dalších. Nepředpokládá však, že by k ODS přešli ze současné sněmovní opozice, tedy z ANO a SPD. Průzkumy podle něj naznačují jasné rozdělení mezi vládním a opozičním táborem a jen minimální přesuny voličů mezi nimi.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v neděli uvedla, že si neumí představit, že by hnutí po příštích volbách vytvořilo vládní koalici s SPD. Stanjura však dnes její vyjádření zpochybnil, s tím, že je ANO známé tím, že rychle mění názory na podstatné věci.      

2024-04-16T18:00:45Z dg43tfdfdgfd