OBžALOVANí Z USMRCENí MUžE NA SVITAVSKU TRPí PODLE ZNALCů PORUCHOU OSOBNOSTI

Pardubice - Obžalovaní v případu týrání a usmrcení muže na Svitavsku trpí podle znalců disociální poruchou osobnosti a jejich resocializace je nepravděpodobná. Jeden z obžalovaných později projevil zděšení nad tím, co se stalo, vyplývá z dnešních výpovědí znalkyň psychiatrie a psychologie u krajského soudu v Pardubicích. Obžaloba klade dvěma mužům za vinu, že v Pohodlí u Litomyšle utýrali v roce 2022 muže, jeho tělo uvařili v sudu, kosti spálili a další ostatky rozvezli po okolí vesnice.

Obžaloba navrhuje pro Pavla Jirečka trest okolo 30 let vězení a pro Alexandra Golubničenka okolo 25 let odnětí svobody. Soudní líčení bylo nařízené do 19. dubna. Soudce Jan Šlosar dnes ale řekl, že pravděpodobně bude pokračovat dál. Golubničenko požádal o konání soudního řízení v nepřítomnosti, dnešního jednání se zúčastnil jen Jireček. U soudu dnes vypovídali znalkyně psychologie Marcela Langová Šindelářová a psychiatrie Petra Sejbalová a odpoledne lékař Jan Rejthárek.

Sejbalová uvedla, že při znaleckém vyšetření se Golubničenko k činu částečně doznal, většinu ale kladl za vinu Jirečkovi. Netrpí psychózou, jeho intelekt je slabě průměrný, trpí disociální poruchou osobnosti, která je trvalá.

Golubničenko nemá podle posudku zodpovědnost vůči společenským normám. Neumí se poučit z předchozích skutků. Je závislý na alkoholu, užívá sedativa, analgetika, kanabinoidy. Jeho čin nebyl sexuálně motivovaný. "Schopnost rozpoznat čin u něj byla zachována, schopnost ovládat se byla nejvýše lehce nepodstatně snížena návykovými látkami,“ uvedla Sejbalová.

Langová Šindelářová dodala, že Golubničenko ex post vyjádřil jisté zděšení a strach z toho, co se stalo. Potřeboval to ze sebe dostat a několika lidem se svěřil, ačkoliv věděl, že se tím všechno může prozradit. "U jeho osobnosti nelze čekat vývojové změny. Předpoklad resocializace je velmi omezená, nicméně není zcela a jednoznačně vyloučena," řekla Langová Šindelářová.

O Jirečkovi znalkyně Sejbalová řekla, že u něj nebyla při znaleckém zkoumání zjištěna psychóza. Obviněného intelekt je slabě průměrný a trpí také disociální poruchou osobnosti. Vyznačuje se u něj bezohledností, neschopností poučit ze skutků, nízkou empatií a nízkým prahem pro nastartování agresivního jednání.

Langová Šindelářová také uvedla, že Jirečkův intelekt je v pásmu slabšího průměru. Zopakovala disociální osobnostní poruchu a amorální postoje a že je ve vztazích direktivní. "Potřebuje vyhledávat emociálně přeexponované podněty a on je potom není schopen zvládat. Možnost resocializace je z psychologického aspektu velmi malá," řekla Langová Šindelářová. Osobnostní rozvoj končí kolem 25. roku, oba muži jsou starší.

Podle spisu v červenci 2022 obžalovaní donutili osmadvacetiletého muže na Břeclavsku nastoupit do auta, kterým ho odvezli do domu známého v Lubné na Svitavsku. Měla to být odplata za údajně odcizenou marihuanu. Několik hodin ho tam mučili a pak převezli do domu v Pohodlí na Svitavsku, kde měl Jireček trvalé bydliště.

Ve sklepě ho několik dní mučili a muž později zemřel. Pak tělo uvařili v kovovém sudu na dvoře domu, kosti spálili a zbytky těla rozvezli po okolí obce. Ze znaleckých posudků vyplývá, že poškozený trpěl mučivými útrapami a útok lze považovat za surový. Tělo poškozeného se nenašlo.

Znalec v oboru soudního lékařství Jan Rejthárek, který vypovídal odpoledne, ve svém posudku vycházel ze spisového materiálu. Přesnou příčinu smrti neurčil, život ohrožujících příčin našel několik. Čin má rysy mučivých útrap, řekl.

Podle spisu obžalovaní poškozeného muže bili pěstí do hlavy a těla, případně kopali, použili strunový elektrický vyžínač nebo ho svázali do kozelce, podávali mu drogy a léky. Zmíněné činy mohly poškozenému způsobit těžká zranění až smrt. I pobyt v chladném sklepě mohl zavinit podchlazení a smrt, uvedl znalec. Spis také uváděl, jak se obžalovaní muži těla zbavili. "Ze soudního hlediska lze takto popsaný mechanismus připustit," dodal Rejthárek.

2024-04-15T09:58:18Z dg43tfdfdgfd