NA JEšTěD SE VRáTí LANOVKA. MěSTO SCHVáLILO JEJí NOVOU PODOBU, BUDE DELší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Podle města je nová lanovka pracovně označována jako "tramvaj na lanech". Prostorná kabina má pojmout 80 až 100 lidí, trasa by nově měla začínat už u konečné zastávky tramvaje v Horním Hanychově. Schválenou podobu lanovky podpořila také veřejnost v anketě. 

Město záměr nyní zařadí do střednědobého rozpočtového výhledu a připraví zadávací dokumentaci pro výběr dodavatele stavby. Nejbližším krokem je také odkup lanovky a pozemků od Českých drah.

K tragické události na původní lanovce došlo v neděli 31. října 2021 kolem půl druhé odpoledne. Pád jedné kabiny nepřežila jedna osoba. Druhá kabina zůstala viset 15 metrů nad zemí, záchranné složky z ní s pomocí obsluhy lanové dráhy vyprostily 14 lidí. 

Policie ihned zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Strážci zákona zadali řadu znaleckých zkoumání, provedli výslechy svědků a zainteresovaných fyzických a právnických osob. Loni v říjnu bylo ukončeno přípravné řízení a zahájeno trestní stíhání čtyř fyzických a jedné právnické osoby.

2024-04-26T11:02:43Z dg43tfdfdgfd