MRáZ A SNíH KOMPLIKUJE DOPRAVU NA JIHU ČECH, U ŽELNAVY JE NESJíZDNá I/39

České Budějovice - Mráz a sněžení komplikuje dnes dopravu v příhraničních oblastech Jihočeského kraje. U Želnavy na Prachaticku je nesjízdná silnice I/39, kde uvízl kamion. Problémy jsou také u Strážného na Prachaticku. ČTK to řekla jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Počasí může komplikovat dopravu na řadě míst kraje i dopoledne. Týká se to především vyšších poloh.

"Na vozovce I/39 mezi Horní Planou a Volary u Želnavy uvízl kamion. Na stejné silnici pak u Perneku zůstaly stát dvě nákladní auta," řekla. Na vozovce I/4, která vede na hraniční přechod do Německa, před Strážným neprojedou nákladní vozidla kvůli námraze a sněhu.

Podle předpovědi meteorologů může v polohách nad 700 metrů sněžit. Podobné počasí bude zřejmě i v pátek, kdy navíc teploty nad ránem klesnou na řadě míst kraje pod bod mrazu.

Na Šumavě napadlo do deseti cm sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy

V západočeské části Šumavy dnes ráno napadlo do deseti centimetrů sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy. Vzhledem k tomu, že jsou povrchy vozovek teplé, sníh taje. Na silnicích jsou vyjeté koleje v mokrém sněhu, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Daniel Žižka. Sníh ještě místy poletuje, ale teploty postupně porostou.

"V oblasti Železné Rudy, Hartmanic, Modravy jezdí tři sypače a pluhují zbytky sněhu, řidiči tam musí jet trochu pomaleji," uvedl Žižka. Podle něj bylo na autech deset centimetrů sněhu, na silnicích o něco měně, protože pokrývka postupně odtává. "Sníh shrneme a za dvě hodiny bude pryč," dodal. Silničáři posypali štěrkem jen malé úseky, převážně svahy, třeba z Hartmanic na Dobrou Vodu. Jinak se jen pluhuje, dodal. Jeden sypač vyjel také na kopec nad Kdyní na Domažlicku, v ostatních částech kraje nesněžilo.

Sypače v regionu jsou v pohotovost každý rok vždy do 31. března, v horských oblastech jich vždy pár zůstává déle pro případné změny teplot. "Část řidičů bude držet pohotovost od pátku do neděle nonstop, na Šumavě tři až čtyři auta," uvedl Žižka.

2024-04-18T06:57:27Z dg43tfdfdgfd