LIPAVSKý NECHAL PřEDVOLAT RUSKéHO VELVYSLANCE KVůLI KYBERúTOKůM

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

O předvolání informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti X. "Vyzvali jsme Ruskou federaci, aby od tohoto jednání, které je v rozporu s normami OSN a jejími vlastními závazky, upustila," uvedl šéf diplomacie v souvislosti s kybernetickými útoky.

Černínský palác v pátek uvedl, že z informací zpravodajských služeb vyplývá, že byly některé české instituce od roku 2023 cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídalo profilu aktivit aktéra APT28.

Podle ministerstva se ruský státní aktér APT28 na Česko zaměřuje dlouhodobě. "Toto jednání je v rozporu s normami OSN pro odpovědné chování států v kybernetickém prostoru a dalšími mezinárodními závazky. V kontextu nadcházejících evropských voleb, národních voleb v řadě evropských zemí a pokračující ruské agrese proti Ukrajině jsou tyto činy zvláště závažné a odsouzeníhodné. Vyzýváme Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala," sdělil úřad.

Lipavský zároveň v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova potvrdil, že vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska. Kromě něj skončil na české ambasádě v Moskvě také dosavadní chargé d'affaires Jiří Čistecký. Velvyslanectví v Rusku momentálně vede dosavadní druhý tajemník Jan Ondřejka.

2024-05-07T14:56:10Z dg43tfdfdgfd