KRIMINALISTé ZADRžELI žENU Z OLOMOUCE PODEZřELOU Z PODVODů ZA 30 MIL. Kč

Olomouc - Kriminalisté zadrželi šestačtyřicetiletou ženu z Olomouce, která je podezřelá z různých podvodů za nejméně 30 milionů korun. O peníze podle policie připravila lidi i firmy. Policisté ženu obvinili z podvodu a soud ji poté poslal do vazby. Obviněné, která díky milionovým příjmům vedla luxusní život, hrozí u soudu až osmileté vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Například od prosince 2021 do března 2024 žena podle Hejtmana vylákala od 17 fyzických a šesti právnických osob více než 6,5 milionu korun. Lidem slibovala, že jim pomůže rychle a vysoce zhodnotit peníze pomocí investic do různých developerských projektů. Klienty získávala nejprve z řad spolupracovníků i známých a posléze také na jejich doporučení. "Záminkou byla investice do výstavby různých nemovitostí napříč Českou republikou. Žena ale nikdy neměla nic společného s existujícími projekty. Slibovala sice úrok ve výši až 40 procent, ale zůstalo jen u slibu," uvedl Hejtman.

Žena podle poškozených působila solventním dojmem a jezdila na drahé dovolené. Ráda nosila luxusní oblečení a doplňky. Pořídila si například kabelku za 100.000 korun. "Vylákané peníze od 17 osob ve výši přes šest milionů korun stačila utratit," podotkl Hejtman.

Od loňského listopadu do letošního března se žena vydávala za zástupkyni izraelské společnosti a šesti právnickým osobám způsobila škodu přes 230.000 korun. Nechávala si vystavovat faktury na sice existující izraelskou korporaci, se kterou ale nikdy neměla nic společného. "Půjčovala si vozidla z půjčoven, ubytovávala se na krátkodobé pobyty v luxusních hotelech, kde plně využívala nabízených služeb. Za pobyt na dvě noci utratila i přes 60.000 korun," uvedl.

Žena si vždy dopředu elektronicky rezervovala pokoj pro dvě osoby. Zpravidla v rezervaci uváděla, že druhou osobou je zahraniční herec. Někdy podle Hejtmana požadovala na pokoj zajištění květin, parfémů a alkoholu. "Jindy zase uvedla, že zastupuje společnost z Izraele a má zjistit kvalitu hotelu pro herce a produkci na natáčení filmu pro Netflix," dodal Hejtman.

Hejtman upozornil, že právní kvalifikace se v případě zadržené ženy může změnit. Krajští kriminalisté ji totiž podezírají ze spáchání řady dalších trestných činů podvodu a úvěrových podvodů v odhadované výši nejméně 30 milionů korun.

2024-07-03T10:50:57Z dg43tfdfdgfd