JUREčKA: STATISíCE LIDí PřIJDOU O PRáCI, MILION MíST SE VýRAZNě ZMěNí

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Kvůli tomu je nezbytné věnovat masivní investice do rekvalifikací a vzdělávání, zejména pak do digitálních dovedností, sdělil při návštěvě Karlovarského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Do konce příštího roku chce ministerstvo přeškolit až 130 000 lidí. Zájem o rekvalifikace a kurzy roste i v Karlovarském kraji; o ně se letos hlásí asi dvojnásobek lidí než loni, dodal ředitel Úřadu práce v Karlových Varech Pavel Kučera.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Úřadem práce ČR proto hodlají investovat do lidského kapitálu a podpořit rekvalifikace a digitální vzdělávání. Na tyto účely bylo alokováno pět miliard korun.

V oblasti digitálního vzdělávání si ministerstvo klade za cíl v následujícím roce a půl přeškolit až 130 000 lidí, aby zlepšili své digitální kompetence. Školení budou poskytovat firmy, nevládní organizace a úřady práce, přičemž hlavní odpovědnost leží na úřadech práce.

Do digitálních vzdělávacích kurzů už v Česku vstoupilo 18 539 lidí, z nichž 13 379 je úspěšně dokončilo, přičemž většina z nich jsou ženy.      

2024-04-30T07:24:35Z dg43tfdfdgfd