FIALA: ÚčAST LíDRů NA OSLAVáCH ROZšířENí UKAZUJE VýZNAM, KTERý EVROPA ČR DáVá

Praha - Skutečnost, že si pro oslavu 20 let rozšíření Evropské unie o deset zemí vybrali šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a také německý prezident německý prezident Frank-Walter Steinmeier Prahu, svědčí podle premiéra Petra Fialy (ODS) o významu, který Evropa přikládá České republice. V rozhovoru s ČTK uvedl, že to znamená změnu oproti minulým letům, kdy "jsme byli odsunutí někde na okraji". Příští parlamentní volby pak podle něho rozhodnou, zda bude pozice ČR posilovat.

"Budou opravdu nejenom o tom, jestli tady budou trochu větší, nebo nižší daně a trochu více státu, nebo méně státu. Příští volby budou hlavně o tom, jaký bude charakter státu, jaká bude kvalita demokracie, jaké bude místo ČR v mezinárodním prostředí," řekl Fiala.

Česko má nyní podle premiéra v Evropě autoritu a je bráno jako důležitý hráč. "O to jsem se snažil od nástupu do funkce a cílem mé vlády bylo napravit to, co se tady dělo předtím, kdy Česká republika nebyla schopná nic prosadit a nikdo nerozuměl tomu, co chce. Byli jsme vlastně odsunutí někde na okraji," uvedl. "Každý, kdo chce, aby Česká republika nadále posilovala svůj obraz, byla důvěryhodným partnerem, dokázala využívat výhod, které členství v EU poskytuje, byla respektovaná v zahraničí, což má spoustu dopadů pozitivních na naši ekonomiku, na prosperitu, na to, jak se lidem žije, tak by měl podporovat to, co nabízí naše vláda a moje politická strana nebo koalice. To je prostě moje odpověď. My to nedokážeme bez podpory lidí," odpověděl na dotaz, co holá udělat proto, aby rétorika státu nezměnila směr, jako se tomu stalo na Slovensku.

Návštěva předsedkyně Evropského parlamentu v Praze tento týden souvisela také s předvolební kampaní Evropské lidové strany (EPP), za kterou chce von der Leyenová obhájit svůj mandát v čele unijní exekutivy. "Děje se jedna věc, kterou je potřeba podporovat, a to je, že si všechny středopravicové síly více uvědomují, že je potřeba spolupracovat pro lepší budoucnost Evropy a společně čelit jednak silnému levicovému proudu, který tam v poslední době byl, ale také nastupujícím extrémním a radikálním silám, které mohou posílit, jak varuje spousta expertů. A proto ta spolupráce mezi evropskými lidovci a Evropskými konzervativci a reformisty je už teď silnější, než byla," uvedl Fiala, jehož ODS do EPP nepatří. Uvedl, že se EPP a Evropští konzervativci a reformisté (ECR) budou snažit, aby po volbách jejich spolupráce posilovala. "Potřebujeme rozumnou, realistickou, neradikální politiku, která bude zaměřená na konkurenceschopnost, na bezpečnost Evropy, která bude racionalizovat klimatické cíle a která bude nabízet lidem dobrou a slušnou politiku. Tady vidím prostor pro spolupráci," uvedl.

EPP je největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Z českých politických subjektů jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP 09 a hnutí STAN. V předvolebních průzkumech zatím EPP jasně vede a na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů. Podle expertů tedy existuje velká šance, že von der Leyenová bude moci ve funkci zůstat. ODS patří do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

2024-05-04T05:15:08Z dg43tfdfdgfd